Saksanmaalla kuuluu löytyvän eräs aatelis-perhe, jonka sukuluettelo on kahdessa suuressa arkinkokoisissa kirjoissa säilytetty. Muutamilla sivuilla olevain suku-polvien silmäiltyä, nähdään viimeiseksi seuraava selitys: "Tämän herran aikana se oli, kuin Jumala maailman loi." (Sanomia Turusta 20.10.1871)
Kuten tunnettu, on aatelissuku nimeltä Härkäpää eli Härkäpaeus saanut Suomen historiassa sijansa. Jo vuosia sitten kulki tämän niminen aatelismies kestikievarikyydillä H:n kaupungista maaseudulle. Kysäsipä siinä matkan kuluessa utelias kyytipoika häneltä: "mikäs Herra nimi on?"
"Härkäpää" oli vastaus.
"Oi, voi!" valitti poika, "kuinka pian se nimikin tässä maailmassa annetaan, minunkin isäni sanotaan mullikan varastaneen ja ruvettiin häntä siitä haukkumaan Mullikka-Jussiksi."
Mitä herra puolestaan tuuumasi vertailusta, ei tiedä kertomus. (Ilmarinen 23.11.1878)
Mitä mikin säätyläinen tahtoo ennen kaikkea kihlatultaan nähdä?
- Talonpoika tahtoo nähdä kultansa paistaman leivän, porvari tahtoo nähdä armaansa kukkaron, pappi tahtoo nähdä lemmittynsä sydämen, aatelinen tahtoo nähdä toivottunsa sukuluettelon. (Pilkkakirves 7/1882)
Opettaja: Mitä Eemeli tietää ihmissuvun alkuperästä?
Eemeli: Isä sanoo, että me polveudumme apinoista.
Opettaja: Ei tässä nyt ole kysymys sinun isäsi sukuluettelosta. (Velikulta 24/1907)
Kaksi miestä tapasi toisensa kadulla. Toinen oli skotlantilainen, toinen irlantilainen. Edellinen tahtoi ylpeillä vanhalla sukuluettelollaan ja sanoi: "Ajatteleppa, Pat, että meillä on selvillä sukumme historia 15:nnesta vuosisadasta lähtien." Hän odotti suuremmoista vaikutusta, mutta irlantilainen näytti aivan välinpitämättömältä.
Skotlantilainen tunsi pettymystä ja yritti uudelleen: "Etkö kuullut, Pat? Puhuin esi-isistäni. Olemme tutkineet sukumme historiaa ja voimme esittää keskeymättömän sukuluettelon, joka alkaa noin viisisataa vuotta takaperin."
Hän odotti kärsimättömänä puheensa vaikutusta ja vihdoin irlantilainen verkalleen vastasi: "No eipä ollut aivan hullumpaa, mutta sinun suvustasi voi tuskin puhua samana päivänä kuin minun. Sukuhistoriani on viisiosainen. Kolmannen osan keskipaikkeilla, sivulla 346, on reunahuomautuksissa ohimennen mainittu, että siihen aikaan luotiin maailma."(Suomen urheilulehti 15/1914)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti