torstai 13. joulukuuta 2018

Varhaisimmat siirtolaiset

Tunnetusti varhaisimmat Suomesta Amerikkaan lähteneet olivat osa Ruotsin siirtokuntaa 1600-luvulla ja Venäjän Alaskaan menneet lasketaan usein myös ensimmäisiin Amerikan siirtolaisiimme. Mutta kuka oli ensimmäinen Yhdysvaltoihin asettunut suomalainen?

Mikään verkkolähde ei tyrkytä tähän asemaan Johan Fredrik Kranckia, joka Kotivuoren ylioppilasmatrikkelin mukaan joskus Suomen sodan jälkeen "Muutti Yhdysvaltoihin" ja kuoli "Philadelphiassa". Tiedot lienee poimittu Bergholmin Sukukirjasta.

Kesällä 1897 sanomalehdissä kiersi pikku-uutinen, jonka alkuperä on kai lehti Finska Amerikanaren, jota ei tietääkseni ole vielä digitoitu. (Suomenruotsalaiset säätiöt, hoi!) Suomessa sen poimi painettavaksi m.m. Björneborgs Tidning 12.6.1897.

Porissa juttua oli erityistä intressiä kierrättää, sillä esitelty "vanha suomalainen" Vilhelm/William Lundell oli kotoisin Porista. Vuoden 1830 paikkeilla hän oli 14-vuotiaana lähtenyt ja asui nyt farmillaan Massachusettsissa Maynardin lähellä puhuen edelleen sujuvasti suomea ja ruotsia. Lundell oli naimisissa amerikkalaisen kanssa ja hänellä oli tytär sekä kolme poikaa.

Paikallaan edelleen 1897 asuneesta miehestä olisi pitänyt löytyä merkkejä muutamasta väestölaskennasta, mutta hakuni eivät tuottaneet tulosta. Eivät myöskään huhuilut aluetta tutkivien keskusteluryhmässä.

Siirtolaislehdessä Vestkusten 29.7.1897 kierrätysjuttu aloitettiin arvelulla, että Lundell olisi yksi varhaisimmista siirtolaisistamme. Akseli Järnefeltin kirjassa Suomalaiset Amerikassa Lundellista on melkein sama teksti, joten lähteenä on ollut joku sanomalehtijutuista.

Järnefelt ei mainitse muita Yhdysvaltain siirtolaisia ennen vuotta 1867 eli ilmeisesti muita kuin Lundell ei ole mainittu 1800-luvun lopun mediassa. Mutta menijöitä tai kävijöitä oli  - ainakin Oulun Wiikko-Sanomissa 4.1.1862 kirjoitetun mukaan.
Suomalaisia on myös paljo Amerikassa, mutta näistä tiettävästi ei ole tuskinpa kukaan asettaunut uudistalon asukkaiksi Amerikan metsiin. Merimiehiä on ainoastaan jäänyt Amerikaan, niistä on monta sielläkin merimiehinä ja kullan kaivajina. Useita on tullut takasikkin, ja niistä ovat monet koonneet siellä varoja; mutta isänmaa ei ole unohtunut heiltä, sen rakkaus on vetänyt heidät kotiinsa takasi. Toiset taas, joilta ovat varat menneet, eivät isollakaan halulla ole kehdanneet palata kotiinsa varattomina.
Rafael Engelbergin artikkelissa vuodelta 1942 mainitaan suomalaisten merimiesten hypänneen laivasta San Franciscossa Kalfornian kultakuumeen vuosina 1848-50 ja liittyneen Amerikan sisällissodan aikana 1861-65 sodankäyntiin. (Suomalaista sisällissodassa olen kirjoittanut aiemmin.)

Yhdysvaltojen kongressin kirjaston verkkosivun mukaan kultakuumeen saaneisiin kuuluu Turusta lähtenyt tai turkulainen merimies Edward Kohn, joka oli ottanut virallisesti passin vuonna 1849. Turussa on tähän aikaan kauppias Nathaniel Daniel Kohn, mutta Edwardista en löydä jälkiä lähtemättä arkistoon katsomaan passilistoja.

Samaisella verkkosivulla William Lundell kuuluu merimiesten joukkoon, mikä sopiikin uutisoituun lähtöikäänsä ja paikkakuntaan.

Ei kommentteja: