Seuraava pysäys oli logistisista syistä Kalmar. Löytyy paikka kyllä sukutauluistanikin, sillä Gårdebyssä syntynyt Pommerista tänne (tai lääniin?) komennettu esi-isä Joachim Hohenthal näki täällä viimeisen hetkensä. Mutta sen miettimisen sijaan söin kaupungissa lounaan ja tutustuin kahteen tärkeimpää turistikohteeseen.
En ole linnafani, joten jos olisin saanut parkkipaikan toiselta puolelta kaupunkia, niin olisi voinut jäädä väliinkin. Mutta piti päästä vessaan ja joku oli Kalmarin linnaa kohteena suositellut.
Alku olisi voinut olla paras mahdollinen. Esitys naisvankilasta kuan ennen 1900-lukua. Eli oikea aika, oikea sukupuoli ja lemppariaihe. Tyylikin lavastettuine valokuvineen OK.
Mutta sitten aloin lukea tekstien rikostapauksia, joilla ei ollutkaan mitään yhteyttä Kalmarin linnaan. Pointtina oli esitellä entisajan "omistuisia" rankaisuja ja muita rikosoikeudellisia käytäntöjä. Yhteys tilaan oli olematon ja sitä korosti jokaisessa huoneessa olleet kaakeliuunit, jotka olivat siinä määrin koristeellisia, että tuskin kuuluivat vankilatiloihin.
Juuri tästä syystä inhoan "kotimuseoita" ja linnoja aivan erityisesti. Rakennus on jossain määrin "autenttinen", mutta se on myös autenttisesti monikerroksinen muotonsa ja käyttötapojensa suhteen. En pitänyt Hämeen linnan tyhjistä saleista, mutta en tykännyt tämänkään paikan ratkaisuista. Se, että en ymmärtänyt lentelevien pikkulintujen paikkaa renesanssikeittiössä oli pientä.
Oikeasti haluan kysyä vastaako tämä sisustus tutkimuksellisesti jonkun ajan todellisuutta? Vai onko se resurssien ja museorealiteettien rajoitteiden yhdistelmä? Eikö renesanssipalatseissa ollut mitään mattoja?
Toisessa huoneessa oli käytetty reilusti uustuotantoa. Seinien intarsiat 1500-luvun lopulta olivat vaan niin hyväkuntoiset, että oli vaikea uskoa niidenkään olevan vanhoja.
Plussaa: nopeampi kiertää kuin Turun linna, selvisin puolessa tunnissa ulos. Osa nopeudesta johtui siitä, että puolet yläkerrasta oli kiinni, sillä kesän näyttely aukesi seuraavana päivänä. Tästä huolimatta lippu oli täysihintainen (ja kallis), mistä miinusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti