Nya Pressenin kronikoitsija on tuskin ollut aivan tosissaan kirjoittaessaan, että "viikon kiistatta tärkein tapahtuma" oli se, että 12.2.1895 kuultiin Helsingin valtuustossa ensimmäistä kertaa puhe suomeksi.
Äänessä oli koneenkäyttäjä Viktor Sohlman, joka oli valittu valtuustoon edellisen vuoden lopussa. Hänestä eivät verkkohakuni löydä lisätietoa, mikä tuntuu erikoiselta. Edes kaupunginvaltuuston painettuihin (ja sittemmin digitoituihin) asiakirjoihin kohdistuttu haku ei tuottanut tulosta.
Helsingissä julkaistun Työmiehen toimituskunnassa V. Sohlman mainitaan viimeisen kerran (OCR:n varassa) 7.11.1896. Helmikuun alussa 1897 Sohlman oli ammattiyhdistysten keskuskomitean vuosikokouksessa (Työmies 6.2.1897). Kautensa Helsingin kaupunginvaltuusmiehenä päättyi vuoden 1897 lopussa (Isänmaan ystävä 12.11.1897). Hämäläinen kertoi 21.6.1899, että "Koneenkäyttäjäksi Hämeenlinnan sähkövalaistuslaitosta varten on rahatoimikamari 23 hakijasta ottanut koneenkäyttävä V Sohlman'in Helsingistä."
Rikkaimman lähteen henkilöönsä tarjoaa Työväen lehdessä 10/1896 kuvan kera julkaistu biografia, joka paljastaa, että miehellä oli ajalle tavanomaista enemmän koulutusta ja liikkuvuutta. (Veljellään Otto Werner Päiviöllä on Wikipedia-sivu.)
"On syntynyt 8 p:nä tammikuuta 1857 Tervakosken paperitehtaalla, jossa isä [Matts Sohlman s. 1831] silloin oli ruukin seppänä. Sieltä muuttivat vanhemmat Hämeenlinnaan, jossa isä tuli rautatien-aseman sepäksi. Käytyään läpi ala-alkeiskoulun ja 4 luokkaa yli-alkeiskoulua antautui Vihtori Sohlman v. 1873 koneteollisuus-alalle saatuaan oppilaan paikan Kaasutehtaan konepajassa Helsingissä.
Opin käytyään työskenteli Jokioisten naulatehtaalla 2 1/2 vuotta, jonka jälkeen siirtyi Pietariin. Sieltä 4 vuoden perästä muutti perheineen, jonka oli Pietarissa perustanut, takaisin Helsinkiin. Suoritettuaan ensi luokan koneenkäyttäjä-tutkinnon v. 1885. lähti uudelle matkalle Venäjälle, nim. Bakuun koneenkäyttäjäksi Veljekset Nobelin höyrylaivoille. Oltuaan siellä 3 vuotta palasi takaisin Helsinkiin, jossa siitä pitäin on ollut.
On 8 vuoden ajan ottanut osaa Helsingin Työväen-yhdistyksen toimintaan. Konetehtaalais-ammattiosaston puheenjohtajana on ollut 5:tenä vuonna. Nykyään on Työväen-yhdistyksen varapuheenjohtaja. Raittiusseuroissa "Koitossa" ja "Tähdessä" on myös työskennellyt. Matkustellut ulkomaalla, etupäässä Saksassa, ammatti-oloja tutkimassa." [Työmies 13.7.1895 kertoo, että työnjohtaja V. Sohlman sai Helsingin käsityö- ja tehdasyhdistyksen matkarahan Lyypekin näyttelyyn.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti