Otetaan esimerkiksi eilinen. 4. serkukseni esittäytynyt kysyi alkuperäiseen keskusteluun liittymättömästi
Ja en millään löydä Gabriel Limnellin s.1807 vaimon Eva Heikintyttären syntymämerkintää Kauvatsan kirjoista. Voiko olla niin, että ei tiedetä , mistä Eva tuli, kun satakuntalaiset tuntuvat tarkkaan kaikki torppien tytötkin tietävän. Jossain rippikirjan kohdassa sanotaan , että Tyrvää, mutta joku Satakunnan tietäjä sanoi minulle, että ei tule Tyrväältä.Evan elämään minulla ei ollut mitään erityisempää kiinnostusta, mutta - otsikon mukaisesti - onko tämä nyt niin s******* vaikeeta?
Evan Geni-profiilissa (tätä kirjoittaessani) ilmoitettu Kauvatsa syntymäpaikkana kannattanee ohittaa, mutta sivulta löytyy myös kaksi rippikirjalinkkiä. Eva piikana ennen avioliittoa ja samassa rippikirjassa avioliittonsa jälkeen. Ensiksi mainitussa on jonkinlainen tulomerkintä, mutta Kotuksen Nimiarkisto ei tarjonnut mitään lupaavaa Keljua tai Keljoa, joten lähdin etsimään helpompaa reittiä eteenpäin.
Eli syötin Eva Christinan perustiedot FamilySearchiin.
Päällimmäiseksi tuli rippikirjamerkintä Kauvatsalta oikeasta ihmisestä ja sen alle kaste Kokemäeltä. Kaste, jossa stemmaa etunimet, isän nimi ja päivämäärä yhtä numeroa lukuunottamatta. Ja kun numeroero on ykkösen ja nelosen välillä, niin sellaisia sattuu ja tapahtuu.
Saman kasteen olisi saanut ulos Hiskistä eli kysyjän on täytynyt tämä jo tarkistaa iät ja ajat sitten. Ehkäpä tämä Eva Christina kuolee kehtoonsa? Pitää jatkaa rippikirjan sivulle, joka tällä kertaa löytyy kätevimmin SSHY:n täydellisen hakemiston avulla. Selviää, että torppari Henric Mattssonin (s. 28.3.1771) ja Valborg Mattsdotterin (s. 18.2.1777) tytär Eva Christina elää ja hengittää kun koko perhe muuttaa vuonna 1813 KAUVATSALLE.
No, mites perhe löytyy Kauvatsalta? FamilySearch antoi nyt pelkkiä virheilmoituksia ja Hiskiin on Kauvatsalta syötetty vain hautauksia, joten etsin sitten niitä. Kokemäen Eva Christinan Henrik-veli oli kuollut Lievikosken Koiviston torpparina. Kysytty Eva Christina aviomiehineen on samalla rippikirjan sivulla, mutta sehän voi olla pelkkää sattumaa.
Kun mitään fiksumpaa en keksinyt täyttääkseni puuttuvan aikavälin, selasin Kauvatsan rippikirjasta 1811-1816 Lievikosken kylän sivut. Ei s******* vaikeeta, vain s******* tylsää. Kokemäeltä vuonna 1813 tullut perhe löytyi näin Heliön talosta. Heliön kirjoitusasujen vaihtelulla on lähes varmaa, että se oli Keljoksi lukemani nimi, joka oli merkitty Eva Christinan lähtökohdaksi palveluspaikan rippikirjan sivulla. Minun mielestäni syntymäperänsä on näin täysin selvitetty ja ei ollut kovin kummoinen mysteeri.
P.S. Yhdessä FB-ryhmässä käytiin viikonloppuna reipas keskustelu, jossa osa koki ongelmaksi keskusteluissa mainittujen tiedonrippujen ripeän päätymisen Geni-puuhun. Ans kattoo millä vauhdilla Eva Christina saa oikean syntymäseurakunnan, vanhemmat ja sisarukset.
4 kommenttia:
Hienoa, että olet jaksanut nämä tiedot kaivaa, mutta tästä tekstistä huokuu sellainen tunne, että apua ei saa kysyä. Oletko tosiaan sitä mieltä?
Lisäksi Eeva Kristiinan Geni-profiilia on näköjään kojattu. Olisiko se siis sinusta pitänyt jättää korjaamatta?
Minusta on hienoa, että tässä sukututkimusharrastuksessa autetaan toinen toista ja jos joku näkee jossain tiedoissa virheen, se korjataan tai pyydetään korjaamaan. Ja toki alkuperäislähteisiin pohjautuen.
On hienoa että on olemassa sellainen yhteinen julkaisualusta kuin Geni, ja että siellä on suomalainen yhteisö tehnyt viimeaikoina aktiivista laadunedistämistyötä. Lähdetietoja on lisätty urakalla ja yhdistämisiä hallitaan, ja ihmiset saavat virheenkorjaukseen tukea. Oikea paikkahan virheiden ilmoittamiseen on tämän yhteisön ylläpitämät virheketjut. Toki tällainen blogikin menettelee: virheet tulevat tätä kauttakin korjatuiksi, mutta kirjoittaja lienee kuitenkin tavoitellut hämmennystä enemmän kuin kontribuutiota laadunparantamiseen.
Ei, en ole sitä mieltä ettei saisi kysyä. Olen tänne blogiin esimerkiksi kirjoittanut kaveriavusta vuonna 2009. Mutta ihmettelin, kun annettiin ymmärtää, että oli kovasti etsitty ja vastaus oli perussukututkimuksella selvitettävissä. Tietenkin vastaavaa tapahtuu itsellenikin.
Ja toki ymmärrän, että Geniin saa korjauksia tekemällä ne tai ottamalla yhteyttä profiilin omistajaan. Henkilökohtaisesti minua ei kiinnostanut tässä tapauksessa profiilin tietojen oikeellisuus/täydellisyys, vaan verkkokeskustelujen väite tietojen innokkaasta keräilystä.
Genissähän on kymmeniätuhansia suomalaisia mukana, ja käyttäjien määrä lisääntyy räjähdysmäisesti. Miten ei voisi olettaa että jossain vaiheessa (lähestulkoon kaikki) sukututkimusta koskevat tiedot eivät olisi siellä koottuina ja järjestettyinä? Kehitystähän tulee lähdeaineiston laaja ja helppo saatavuus ja suomalaisten laaja yhteistyö ko. alustassa. En tiedä mihin verkkokeskusteluun viittaat, mutta kuulostaa lähinnä tarkoitushakuiselta ns. mollausryhmältä.
Lähetä kommentti