keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Helsingistä karkoitettu Tukholmassa

Aamupäivän ohjelmana oli tehdä blogipostaus, johon kokoan kaikki Petter Sundin kadoksissa olevat jälkeläiset ja todistan tehneeni kaiken järjellisen heidän löytämisekseen. Ja kuten hiljaa mielessäni toivoin listausta tehdessä tuli mieleen kaikenlaisia tarkistuksia, joilla löytyi lisätietoa.

Yksi näistä oli Tukholman kaupunginarkiston henkikirjahakemistoon työnnetty haku Sunn. Odotin nollatulosta, mutta hakemiston varhaisimpana vuonna 1800 kaupungissa henkikirjoitettiin 4 Sunnia, joista kolmella oli tutut nimikirjaimet. Vuoden 1800 henkikirjoitusta ei ole ArkivDigitalissa, mutta SVARilla on ja sehän avattiin maksuttomaksi tämän kuun alussa.

Ensimmäisenä listalla on Petter Sundin pojanpojanpoika majui Gustaf Magnus Sunn, joka oli vihitty avioliitoon Mustasaaressa neljä vuotta aiemmin eikä minulla ollut mitään syytä etsiä häntä Tukholmasta. Henkikirjoituksestaan Kungsholmenilla ei irtoa uutta tietoa, mutta mielenkiintoinen detalji on, että mukana on nimen kanssa 3-vuotias poikansa, vaikka tästä ei veroa maksettu. Vaimon nimeä sen sijaan ei merkitty.

Kolmen tyttären äiti Margareta Sunn Adolf Fredrikin seurakunnassa voisi olla jonkun sotilasuralle kadonneen jälkeläisen vaimo. Tai sitten ei mitään sukua, sillä Sunn on suosittu nimi armeijassa.
Viimeisenä, mutta ei mitenkään vähäisimpänä listalla oli P J Sunn Katarinan seurakunnassa. Tittelistä hemmansbrukare tuli mieleen vuodelta 1799 löytynyt lehtileike, jonka arvelin mahdollisesti liittyvän Helsingistä karkoitettuun ja kadonneeseen Petterin pojanpoikaan Petter Johan.
Tiedot henkikirjassa tuskin voisivat olla niukemmat, mutta ikä on luottettavan epäpyöreä luku ja stemmaa Helsingin Petteriin! Syytä siis katsoa ympärille ja todeta kortteliksi Formanen ja tontinnumeroksi ehkä 7/8. Kaupunginarkiston Registernyckel för fastigheter 1730 och 1810 kääntää nämä osoitteeksi Sillpackargatan 13. Jota ei löydy nykykartalta, mutta tästä koosteesta saa osviittaa.

Katarinan runsaslukuisen seurakunnan haudattujen listaan ei ole tehty hakemistoa. Kun on mahdollista, että Petter Johan vielä muuttaakin toisaalle vanhoilla päivillään... Ainakaan hän ei ole edellä mainitun hakemiston mukaan enää missään Tukholmassa 1810 henkikirjoituksessa. Henkikirjoituksen 1790 hakemisto on ArkivDigitalilla ja sieltä hemmansbukare löytyy samalta alueelta.
Ifrån Nyland! Jees! Ikä on nyt päin mäntyä, mutta missään Sunn-haussa Suomen puolella ei ole ilmaantunut miehelle kaimaa, joten kaupungista karkoitettu on siis vuoden 1790 paikkeilla tullut Tukholmaan hoitamaan hakemusasiaa ja jämähtänyt paikalleen ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Ei kommentteja: