Kävin eilen Tampereella, pääkohteena Vapriikin Birckala 1017 -näyttely. Lehdistössä siitä on näkynyt "viikinkikylä" -otsikoita ja pelkäsin pahaa. Turhaan. Mikä sitten tarkoitti etten oppinut suuremmin uutta.
Vapriikin kellariin toteutettu näyttely on hyvin perinteinen, sillä hyvällä tavalla. Tekstiä on järjellinen määrä, esineitä on vitriineissä ja niissä on tarpeelliset tunnistetiedot. Viimeksi mainituista kävi ilmi, että esineistä monet olivat muualta kuin Tursiannotkosta (Pirkkalan kylästä).
Modernimpi lisä on ääniopas, jossa saa kuunnella vuoteen 1017 kuviteltujen henkilöiden kuvausta oman aikansa elämästä. Hyvin kirjoitettuja ja esitettyjä sekä sopivan pitkiä pätkiä. Erityisesti pikkupoika oli hauska. Mutta hänen osuudestaan jäi vaivaamaan ulkomaan tuonnin osuus. Vain aseita eikä ollenkaan myöhemmin merkittävää suolaa? Olisi pitänyt lukea kyltit samaisesta aiheesta huolellisemmin.
Toisaalla näyttelyssä tavasin tarkasti lauseen "Sukupuoliroolit olivat viikinkiajalla tiukkoja, mutta eivät täysin joustamattomia." Mihin lähdeaineistoon tällainen väite voi perustua?! Antropologiseen vertailuryhmään? "Ei täysin joustamattomia" antaa mukavasti vetkutteluvaraa...
Konventionaalisesta naistyöstä puhuen, tekstiilikäsityöt olisivat voineet olla esillä näkyvämmin. Roolivaatteet olivat pimeässä kulmassa aseiden varjossa, pystykangaspuut hämärän pirtin nurkassa, värttinä yhdessä vitriinissä ja kasvivärjätyt langat toisaalla roikkumassa.
Myös muu raudaton käsityö olisi kaivannut jotain lisää esitykseensä. Tursiannotkon tähdet eli luiset lusikat olivat vitriinissään niin pieniä ja värittömiä, että melkein kävelin ohi.
Näyttelyyn tutustumiseen meni minulta tunti ja varmasti enemmänkin olisi voinut kuluttaa aikaa. yhden nurkan takana innostuneita pelaajia keränneitä tietokonepelejä ei tarkastanut ollenkaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti