perjantai 13. marraskuuta 2015

Sotaveteraani vs. rosvopäällikkö

Kaarlo Terhin äidinäidinisästään kirjoittama artikkeli Joh. Eriksson Lind. Eräs 1808-09 sodan urhoja ilmestyi Jokamiehen viikkolehdessä 46/1908. Terhi valittelee, ettei ollut haastatellut ajoissa sukulaisiaan, mutta oli kuitenkin löytänyt muistitiedon lähteitä:
Etupäässä käytin "lähteinäni" kahta pienessä mökissä Uskelan Pappisten maalla elävää veljestä, joista vanhempi "Ylhästen vaarin" nimellä tunnettu, 86 vuotias ukko ikänsä takia jo on muistinsa melkein kokonaan menettänyt. Toinen, muutamaa vuotta nuorempi, Kristoffer nimeltään "Toffeksi" nimitetty, sitä vastoin on vielä pirteä ja puhelias. Hän onkin oikein "tietosanakirja", kun seudun entisyydestä tulee kysymys.
Asiakirjoista saalis Lindistä olikin tavanomaisen niukka. Tämä oli syntynyt Uskelassa 9.5.1784 ja kuoli samassa seurakunnassa 9.12.1846. Sodan jälkeen hän meni naimisiin ja sai asunnokseen torpan Hossamaassa.
Torppa oli vanha sotamiehen asunto, jossa ennen Lindiä oli elellyt "Kyttä-Heikki" niminen sotamies Kustaa III:n ajoilta, joka Porrassalmen tappelussa oli saanut toisen silmänsä puhki ammutuksi.
Elatuksekseen Lind teki muurarintöitä ja Terhi laskee hänen aikaansaannokseen vuonna 1831 rakennetun Uskelan uuden kirkon "harvinaisen korkeat ja komeat kiviportaat".

Värikkäin tarinanpätkä, johon otsikossa viittasin, lopuksi.
N. s. Kavilan nummella Uskelan ja Perniön pitäjien rajalla oleili niihin aikoihin pelätty rosvojoukko, joka oli koko seudun kauhuna. Joukon päällikkö oli kerran tullut Lindin asunnolle vaatien ruokaa. Vanha sotamies oli tarjonnut vorolle nauriita, mutta tämä ei niihin tyytynyt. Silloin tarttui Lind häntä niskaan ja sitoi rosvon sänkyyn kiinni. Sitten teki hän puunuijan, johon löi rautanauloja. Nuija kädessä lähti hän nuorasta taluttaen kulettamaan pahantekijää silloisen nimismiehen Sjöbergin luokse, joka asui Kankarella. Tiellä tuli heitä vastaan joukko rosvon tovereita aikoen vapauttaa päällikkönsä, mutta Lind karkoitti heidät piikkinuijallaan ja vei saaliinsa nimismiehelle, joka antoi hänelle palkinnon rohkeasta teostaan. Paluumatkalle olisi nimismies antanut pari renkiänsä Lindin turvaksi, mutta tämä hylkäsi tarjouksen ja meni yksinään kotiinsa.

Ei kommentteja: