sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Bertel Fagerin sotilasurasta

Anna Fagerin yhteydessä on loistava tilaisuus tehdä pyrähdys ruotusotilaiden pariin. Tätä toivoi yksi viime vuoden lopun lukijakyselyyn vastannut. Aihe on loistanut täällä poissaolollaan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se ole tutkimuksiini liittynyt. Parhaan muistini mukaan Annan isä Bertel Fager on ainoa esivanhempani, joka ryhmään kuuluu.

Mitään rutiinia tai osaamista minulla ei siis ole, enkä sitä viitsinyt hankkiakaan. Kangasalan kirkonkirjoissa oli Fagerin ruotunumero ja se mielessäni lähdin SSHY:n jäsenille digitoituihin materiaaliin. Missä olisi pitänyt tietää armeijayksikkö. Arvoin ensin Hämeen läänin jalkaväkirykmentin, ja kävin läpi oikean ajan katselmuksesta ruodut numerolla 24 (Kiitos hakemistojen tekijöille!). Vesiperä, joten vaihdoin Porin läänin jalkaväkirykmenttiin, jonka pääkatselmusluettelo 1737 sisälsi majurin komppanian 24:tena ruotuna Vatialan.

Katselmusvuoden valinta meni nappiin, sillä "Porin läänissä" syntynyt Bertel Sigfridsson Fager oli otettu paikalle 24.11.1733 edellisen katselmuksen jälkeen. Nyt hän oli ollut armeijassa 4 vuotta ja oli 23-vuotias.
Tarjoaako katselmuslistasta paljastunut patronyymi mahdollisuuden edetä ajassa taaksepäin? Kangasalan vihityissä on 1730-luvulla  kaksi Sigfridinpoikaa Huikolasta. Perheessä on vuonna 1729 aloitetussa rippikirjassa runsaasti lapsia, mutta ei Berteliä.

Epämääräisten "Luetteloiden" joukosta löytyy vuoden 1743 katselmus, jossa Bertel on terveenä paikalla. Toukokuun ja kesäkuun 1749 luettelossa ruotunumero 24 on jätetty väliin. Seuraava löytämäni lista on vuodelta 1762, jolloin ruodussa on Thomas Fager, jonka ilmaantuminen näkyy myös 1750-luvun lopun rippikirjassa. Hän ollut ruodussa viimeistään 1755, jolloin oli komennettuna Helsinkiin. Ja Annan kasteessahan vuonna 1750 Bertel oli "vanha sotilas".

Bertel lienee siis osallistunut ainakin hattujen sodan taisteluiin? Porin läänin jalkaväellä on kohtuullisen hyvä historiikki, josta voisi saada lisätietoa.

Ei kommentteja: