1) Kymenlaakson museo on julkaissut vuosina 2013 ja 2014 lehden Taapeli, joka on (ainoastaan!) verkossa luettavissa. Hyvät jutut ovat (käsittääkseni) Googlen tavoittamattomissa, joten katsaus sisältöön tarpeen täällä.
Vuoden 2013 numeron kiinnotavimmassa jutussa kerrotaan heinäkuun 2012 arkeologisista kaivauksista, joissa paljastui Ruotsinsalmen aikaisen esikunta- ja yliupseerirakennuksen
jäännökset. "Kesällä 2012 vanhoista kulttuurikerroksista saatiin talteen runsaasti myös 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen ajoittuvaa arkeologista esineistöä."
Vuoden 2014 numerossa oli myös arkeologiajuttu Ruotsinsalmen ajasta. Viemäröintityömaan yhteydessä oli löytynyt käymälätunkio, jonka sisällön analyysilla saatiin tietoa kasarmialueen sotilaiden ravinnosta. Tästä oli erillinen artikkelinsa. Muuta lehdessä: Göran Hongell Karhulan lasitehtaan muuotoilijana ja Kotkan mahtavat Druzinit.
2) Päijät-Hämeen maakunta- ja aluetaidemuson tiedotuslehden Maakunnan mainiot joitakin numeroita on luettavissa Issuu-portaalissa. Numerossa 2/2010 esitellään Lahden kaupunginmuseon karttakokoelmia, konservointitöitä Urajärven kartanolla ja Hollolan Tiirismaan laella sijaitseva muinaisjäännös. Arkeologisista kaivauksista sai artikkelin Hollolan Parinpelto.
Numerossa 1/2012 on Esko Tikkalan humoristinen arkeologin päivän kuvaus Kadonneen haudan metsästys. Arkeologiaan liittyivät myös jutut koekaivauksesta Alatorin puistossa ja kaivauksista Orimattilan Pappilanmäellä. Asikkalan Myllykselän kylän Tupalan talomuseon riihtä on tarkasteltu yhden jutun verran kuin myös Kekkosen arkistoa Orimattilan Niinikoskella.
Numerossa 1/2013 esitellään Hollolan lakikallion kivikompassi, joka sopisi arkeologiaretken kohteeksi. Numerossa 1/2014 annetaan resepti kivikautisen asuinpaikan löytämiseen.
3) Vapriikin Issuu-sivulla on saatavilla julkaisut Pirkanmaan alta (kuten kesällä opin), tiedotuslehdet Museoon! ja Museokello sekä museoesitteitä, Pispalan rakennetun ympäristön inventointituotoksia ja karttaselvitys Pirkanmaan historiallisesti merkittävät tiet.
Museokellon vuoden 2010 numerossa on juttu Tampereen keskustassa tehdystä arkeologisesta kaivauksesta, jossa paljastui varhaista paperiteollisuuttamme. Kuhmalahden messukasukkaa oli tutkittu huolellisesti. Vuoden 2011 numerossa puolestaan tarkastellaan Kuhmalahden seurakunnan alttaritaulua.
Museokello 2012 on puisto- ja puutarhakeskeinen. Esitellään Pyynikin kirkkopuisto, Tampereen Kirjastopuiston paikalla ollut apteekkarin hyötypuutarha, kukkapenkin historiaa sekä Töllinmäen puutarhan ennallistaminen.
Museokello 2013 esittelee Finlaysonin Pikku-Pässin, Dahlmanin muistokiven Urjalankylässä ja vänrikki Karl Gustaf Polvianderin tekemän morsiustuolin. Vuoden 2014 numero sisältää jutun rajapyykeistä ja kertoo Näsilinnan kunnostamisen haasteista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti