lauantai 13. syyskuuta 2014

Muistaminen

1)  Tänä vuonna ilmestynyt Muisti (Acta Philosophica Tamperensia 6) sisältää lyhyehköjä artikkeleja otsikon aiheesta monesta lähestymiskulmasta. Suurin osa meni yli ymmärrykseni, mutta mainittakoon kaksi poikkeusta.

Bernt Östermanin artikkeli Matkakirjoituskone, kävelykeppi ja tähtikuvioinen nenäliina - muistoesineiden filosofiaa on oivaa luettavaa sekä esineiden että henkilöiden historiasta kiinnostuneille. Minkälaisia merkityksiä liittyy tunnettuihin henkilöihin liittyvistä esineistä?

Katja-Maria Miettusen artikkeli Muistelu historiantutkimuksen haasteena ja mahdollisuutena näki muistitiedon ensisijaisesti haasteena (lue: ongelmana). Lukiessa mutisin kiukkuisesti ääneen, että muistelun suhde muistoihin on kuin historiankirjoituksen suhde lähteisiin. Ei jälkimmäisiäkään pidä toisiinsa sekoittaa ja historiantutkimusta luullaan yhtä usein ja yhtä virheellisesti "totuudeksi" kuin muistitietoakin. Minusta.

2) Esineiden ja muistamisen yhteydestä on kyse Ziyah Gafićin esityksessä Everyday objects, tragic histories.

3) Kuvitukseksi George Cruikshankin piirtämä Napoleonin muistomerkki kirjasta Four Hundred Humorous Illustrations, Vol 1 (of 2).

4) Muistan lukeneeni Lois Lowryn kirjoja suomeksi käännettynä nuorempana. Mutta en ollut ennen Oona Juutisen blogitekstiä kuullut hänen kirjastaan The Giver (1993). Kuullosti mielenkiintoiselta ja sellaiseksi osoittautuikin. Ajatella yhteiskuntaa, jossa muistaminen on ulkoistettu yhdelle ihmiselle. Iso osa inhimillisyydestä jää puuttumaan.

5) Muistamiseen liittyviä opinnäytteitä

Ei kommentteja: