Osallistuimme ja tunsimme (ansaitsematonta) ylpeyttä sukulaisten tai muiden tuttujen osallistumisesta suomalaisen kulttuurin edistämiseen. Tunne oli mukava.
Kunnes luin juuri ennen nukkumaanmenoani Leila Niemenmaan blogikirjoituksen, jossa todettiin "Kulttuurirahastolla on tekijänoikeudet listoihin, joten kuvia ei voi tuoda tänne." Hän oli (arvaten) vetänyt tämän johtopäätöksen
etusivun lauseista "Suomen Kulttuurirahastolla on aineistojen tekijänoikeudet. Hyödyntäminen ilman tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty." ja kuvien alareunassa näkyvästä tekstistä "Tekijänoikeudet Suomen Kulttuurirahastolla. Hyödyntäminen ilman tekijänoikeuksien omistajan lupaa on rangaistavaa."jotka olin itse jättänyt huomiotta. Menetin yöuneni, kun kieriskelin sängyssäni miettimässä, miten (jos ollenkaan) vaarini isän allekirjoituksen tekijänoikeudet ovat siirtyneet SKR:lle.
Tai miten SKR:llä voi olla tekijänoikeudet vuonna 1938 koottuun luetteloon, kun luettelosuoja kestää vain 20 vuotta? Kuuluvatko (monien museoiden kanssa) koulukuntaan, jossa skannaus luo tekijänoikeuden?
Kiistatta SKR:llä on (seuraavat 20 vuotta) tekijänoikeudet siihen tietokantaan, jolla haku tehdään. Se on uusi luettelo. (Tarkkuustasoltaan Suomessa harvinainen ja olisin mielelläni hehkuttanut tätä yhden kirjoituksen verran.) Ilmeisesti he tulkitsevat, että skannatut kuvat kuuluvat samaan pakettiin?
Eli tekijänoikeus on jotenkin perusteltavissa. mutta mitä ihmettä tarkoittaa
"Hyödyntäminen ilman tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty."Onko kaikki käyttö hyödyntämistä? Jos ei, niin mikä sitten? Eikö käytön mahdollistaminen ole tulkittavissa omistajan luvaksi?
Hyödynnän nyt blogisisältönä vaarini isän nimikirjoitusta. Hän kuoli alle 70 vuotta sitten eli käsittääkseni tekijänoikeudet kuuluvat minulle, äitini sisaruksille, serkuille ja tädille. Jään odottamaan SKR:n lupaamaa rangaistusta.
5 kommenttia:
Ajattelin samaa asiaa ja hienoa, että kirjoitit asiasta. Taidan hyödyntää minäkin ukkini allekirjoituksen ja jäädä odottamaan pidätysmääräystä...
Aika hieno luettelo. Tuttuja nimiä löytyy paljon monelta paikkakunnalta. Saman paikkakunnan vaikkapa opettajien lahjoittamia summia on hauska vertailla. Jean Sibelius muuten näyttää lahjoittaneen erikseen 5000 markkaa, ja sitten kirjassa on vielä lisäksi merkittynä 1000 mk.
Raastuvasta en olisi kovin huolissani, koska säännöissä sanotaan lopuksi:
Yksittäisten nimien ja allekirjoituskuvien jakaminen on kuitenkin sallittua.
Liekö tuo lisätty myöhemmin.
Kyllä, lause lisättiin saatettuani tämän blogitekstin SKR:n tietoon. Edelleenkään en tiedä miten he määrittelevät tekijänoikeuden ja hyödyntämisen.
Kyllä minäkin kovasti ihmettelin, miten Kulttuurirahasto on voinut saada tekijänoikeuden tätini nimikirjoitukseen, kun tätini on edelleen elossa. Ilmeisesti skannaus katsotaan valokuvaukseksi ja tuottaa 50 vuoden oikeuden? Voi kyllä johtaa aika järjettömiin tilanteisiin.
Kylähistoriasivulla en viitsinyt ruveta kapinoimaan...
Niin, tekijänoikeusasiaa ihmetellessäni en hiffannut, että kyseessä on *henkilörekisteri*. Asiasta pauhatessani päivän mittaan työkaveri huomautti, että mukana voi elossa olevia henkilöitä ja kommenttisi todistaa, että näin onkin. Tätä SKR ei ole tainnut tajuta ollenkaan.
Digitointi ei ole välttämättä helppoa ja hauskaa.
Lähetä kommentti