perjantai 19. heinäkuuta 2013

Historiahupailua perjantai-illaksi

1) YouTubeen tuli äskettäin uusia Horrible Histories -videoita ja kyllä minä vaan edelleenkin niitä jaksan katsoa, vaikka eräs tuttavani lyttäsi muistaakseni tämän yhden paikkaansa pitämättömänä. BBC History Magazinen podcastissa 30.5.2013 haastateltiin sketsien historiasta vastaavaa ja kieltämättä kuullosti siltä, että läpi voi mennä sellaistakin, jonka tarkempi tutkimus on jo vääräksi osoittanut. Esimerkiksi Martin Lutherista esitetään tietoa, joita ei käsitelty kirkkohistorian tunneilla. Muistaakseni.

Päivitetyt videolistani kivikaudelle ja viikinkiajalle. Tudor-ajalta voi Henry VIII:n paikalle kuvitella Kustaa Vaasan (pienin muutoksin): The Religion Switchover ja Cash In The Abbey. Ja normannilaisten verokirjureiden paikalle ruotsalaiset Suomessa... Englatilaistyyliseen kiertoviljelyyn siirtyminen tapahtui Suomessa vasta 1800-luvun puolella. Videossa menestyksen avain on nauris, jonka olisi luullut sopivan Suomenkin pelloille, mutta historiallisen maatalouden sivuston mukaan kesantokasvina on heinä.

2) Uusvanha löytö oli 12-osainen sarja 'We are History', jonka melkein kaikki osat ovat YouTubessa Suomessa katsottavina. Sarjassa huvitellaan TimeTeam-tyylillä, joten uppoaa minuun. Historian"ennallistus"esitykset on tarkoitettu vitseiksi, mutta niitä voisi katsoa myös innovatiivisina?
3) The History Blog oli tyytyväinen uusista Drunk history -jaksoista. Henk. koht. en tajunnut niiden huumoria ollenkaan, joten todennäköisesti sopisivat sovellettavaksi Suomen televisioon. 

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Londiniumin kulmilla äskettäin käyneenä ihmettelin taas tätä horrible history -meininkiä. Kauhu- ja kummitusviihdettä on joka kulmalla ja mestauksissa ja murhissa piehtaroidaan antaumuksella - kyllä se menneisyys sitten oli kauheaa! No ehkä meilläkin saadaan tähän korjaus Museoliiton ansiosta, ja mikä tahansa vedon viilentämä kartanon nurkka voidaan katsoa levottoman sielun aiheuttamaksi hyytäväksi tehosteeksi.

Mutta turha kai tässä on tylyttää, komeita kokoelmia ja näyttelyitä riittää niin ettei suomalaisen maakuntamuseon kokoelmanhoitaja voi kuin olla kateudesta vihreä. Ja joka paikassa myydään 5-6 punnan hintaan runsaasti kuvitettua ja hyvin taitettua souvenir guidea, josta vähemmänkin historiaan perehtyneelle selviää mitä tuli nähtyä.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Haa! Minuakin ärsyttää keskiajan kidutuksilla repostelu, mutta jostain syystä en ollut koskaan yhdistänyt HH:ta siihen.

Popularisoinnin haastavuudesta lienee sanottu erinäisiä fiksuja sanoja, jossain.