keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Heikko kirjavuosi 1898

Etsiessäni SLS:n kirjoitusten digitoidusta niteestä artikkelia silmäni tarttui yhdistyksen toimintaa referoivaan osuuteen, jossa oli puheenvuoroja SKS:n ja SLS:n yhteisestä kirjapalkinnosta. Ajatuksena aivan outo, monenakohan vuonna tämä pre-Finlandia jaettiin?

Kaunokirjallisuuden osalta herrat päättäjät pitivät vuotta 1898 heikkona, mutta olivat onnistuneet löytämään sentään muutaman ehdokkaan, joista keskustella. Tai siis, tässä taisi olla kaikki kyseisenä vuonna julkaistut kirjat?
Rehellisesti voin tunnustaa, että vain ensiksimainitun olen avannut ja ainakin puolet kirjailijoistakin vaikuttaa oudoilta. (Osaksi siksi, että käyttivät salanimiä tai muuttivat myöhemmin nimensä.) Martti Vuorelle en löytänyt Wikipedia-sivua. Sellaisen voisi alustaa Eino Leinon sanoilla
Martti Vuori (Bergh), savolaisen kansan-elämän kuvaaja, realististen kansannäytelmien Pappilan tuvassa, Kun korkea oikeus istuu y. m. sepittäjä.
Ja kuka voitti? Palkintosumma 6000 markkaa (nykyrahassa noin 24000 euroa) ehdotettiin kirjeessä senaatille jaettavaksi niin, että Ingman (eli Ivalo) saisi 2000 markkaa, Nordmann ja Westermarck 1000 markkaa kumpikin. Ylijäävät 2000 markkaa säästettäisiin vuoden 1899 kirjoille.

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Sain Twitterin puolella SKS:ltä vastauksen kysymykseeni. "Luettelo palkituista vuosina v. 1886-1918 löytyy Kai Häggman, Sanojen talossa"