Loviisan kirkkoherra Henrik Calonius tarttui kynään 6.3.1793 ja kirjeensä julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 19.3.1793. Asianaan oli monien muiden tapaan pyytää apua hädänalaisille ja perustellakseen tarpeen kertoi tapahtuneesta.
Helmikuun 14. päivä seitsemän aikaan illalla oli Venäjän rajan yli tullut 13 miestä ja nämä päätyivät saaristolaistorppaan noin viiden kilometrin päähän kaupungista. Siellä heille tarjottiin ruokaa. Tästä kiitokseksi vieraat sitoivat torpparin jalat sekä kädet ja tappoivat sitten hänet. Torpparin vaimoakin pahoinpideltiin ja hänet jätettin elottoman oloiseksi. Ryhmä otti mukaansa torpparin 2 hevosta ja muun omaisuuden. Tämä kaikki hävisi rajan taakse.
Torpparin lesken eloonjäänti oli pitkään epävarmaa, mutta hän toipui lääkärin hoidossa. Hänelle ei jäänyt vaatettakaan eikä tapaa elättää 2- ja 5-vuotiaat lapsensa. Näille siis nyt pyydettiin apua.
Kirkonkirjan mukaan "Torp: på Lappom kärr Michaël Wirman " kuoli 13. päivän puolella ja tappajikseen epäiltiin Viaporista karanneita venäläisiä.
Loviisan myllymäki sata vuotta myöhemmin Hjalmar Munsterhjelmin maalauksesta otetussa mv-valokuvassa (Daniel Nyblin, KKA)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti