tiistai 11. syyskuuta 2012

Tiedonmuruja miehistä Christinan ympärillä

Runsas viikko sitten Yrjö Kotivuori yllätti minut iloisesti sähköpostilla, jossa hän kertoi valtakunnan registratuurasta löytämästään maininnasta esiäidistäni. Aiemmin tuntematon Christina Humblen ensimmäinen (tai ainakin aiempi) aviomies sai nyt nimekseen Fredrik Berner. Suhteellisen tavanomaiseen nimeen liittyi arvokas lisätieto, että mies oli kuollessaan Pohjanmaan rykmentin riveissä.

Niinpä heti kun oli mahdollista riensin kirjastoon katsomaan Petanderin rykmenttihistoriikkeja. Hohenthal-tutkimuksesta tutut kirjat olivat siellä missä ennenkin, mutta julkaisusarjassa ei ollutkaan 1600-luvun loppua. Käännyin SukuForumilaisten puoleen. He olivat kovasti lähettämässä minua rullien pariin, mutta onneksi eräs herrasmies totesi kaipaamani historiikin olevan toisessa julkaisusarjassa. Samassa kirjaston hyllyssä ja arvostamani Petanderin käsialaa sekin.

Upseeriluettelosta Fredrik sai m.m. täydellisemmän etunimen Fredrik Johan, uran aloituksen 1677 ja kuoleman elokuussa 1697. Petander tunsi myös Christina Humblen, mutta enhän minä häntä täältä olisi koskaan älynnyt hakea.

Aloitin lukemaan historiikkiosuutta saadakseni selville, missä Fredrik oli liikkunut eli missä todennäköisemmin Christinan kohdannut. Teksti ei valitettavasti ollut yksikkökohtaista ja vaiheet jäivät hämäriksi.

Onnekas sattuma sai sormeni avaamaan kirjan uudelleen hakemistojen puolelta ja siellähän olikin kaksi mies-Humblea! Christinan syntymävuosi on (muistaakseni kuoliniästä) arvioitu 1660 ja kundit olivat syntyneet 1674 ja 1676. Voisivat siis hyvin olla Christinan veljiä tai lähisukulaisia, jotka ovat junailleet Christinan ja Fredrikin avioliiton Liivinmaalla.

Valtakunnan registratuuran tietenkin tarkistin myös poiketen kansallisarkistolla pitkästä aikaa. Lyhyessä tekstissä oli kyse Christinan anomasta armovuodesta eikä siitä tullut esiin muuta hyödyllistä. Mutta opinpa samalla, että sotilaiden vaimotkin saattoivat armovuosia saada.

Humble-mietinnöistä on aikaa, joten muistin virkistämiseksi selailin hakemistoja ja Anbytarforumin keskusteluja. Vaikuttaa siltä, että nimi on käytössä monella eri suvulla. SBL tuntee kolme.

Christinan toinen avioliitto solmittiin vuonna 1699 Riiassa, jonne myös ensimmäinen aviomies oli ollut sijoitettuna. Ilmeisesti aika sotilaallinen kaupunki, sillä Gallicasta löytyi tällainen 1600-luvun kartta:


1 kommentti:

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiva kartta: on sarvilinnaa, bastionia ja raveliinia, ei kuitenkaan kaponieeria. :-)