on vaikea aistia 1920-luvun alun Helsinkiä, jossa jahdattiin rottia ja luteita, pihoilla haisivat yhteiskäymälät, laskiämpärit loiskuivat yli ja keuhkotautiset rykivät. Ahtaat asunnot olivat tunkkaisia, sillä tuuletus tuli kalliiksi. Home jylläsi, noki peitti ikkunat, lapset olivat räässä ja ihotaudeissa. Saippuaa saatiin, kun sitä keitettiin talkoilla teurasjätteistä.Hesarissa kerrottiin 16.1. Turussa huutokaupatusta museoesineistöstä. Puretusta AboaVetuksen Rihmasto-näyttelystä oli eräs Hans Wittfoothin jälkeläinen päässyt ostamaan nukkekotikokoiset esi-isänsä huonekalut: "pylvässängyt, kaapit, arkut ja kukkapöydät".
Hesarin Tiede-sivuilla 24.1. referoitiin Steven Pinkerin väkivalta-tutkimusta, jonka mainitsin viime vuoden puolella täällä blogissa. Referaattia kommentoi blogissaan Osmo Tammisalo ja ymmärtääkseni Pinkerin ajatukset upposivat häneen, toisin kuin suomalaiseen sotahistorioitsijaan.
Hesarin Nyt-liitteessä 5/12 Liisa Jokinen oli ihaillen lukenut Leena Holstin Kansallispuku-kirjaa ja ihmetellyt kalminkin jakmlotin eroa. Jokinen kysyi "Miksi puvut on kaapattu vain tanhuajien ja keskustapuolueen kenttäväen asuksi? Koko setti kerralla voi olla liikaa, mutta voisiko kansallispuvun kauniita osasia ujuttaa osaksi muuta pukeutumista?"
Kansallispuku on perinnekäsityötä ja sellainen Hesarin 5.2. numerossa olleen jutun mukaan kiinnostaa. Työväenopistossa rukkikurssi täyttyy ja kuvassa on ihan oikeat karstat. "Kun karstaa villan ja kehrää langan ja neuloo tai kutoo sen, arvostaa lopputulosta - ja entisajan naisten taitoja."
Markku Kuisman 60-vuotishaastattelusta Hesarissa 7.2. selvisi, että hänellä on työ alla "teos pankkilaitoksesta kriiseineen kaikkineen."
Hesarissa 8.2. otsikko kertoi, että "sivistävät lastensynttärit ovat muotia". Suomessa näitä on ainakin AboaVetuksessa, mutta jutun esimerkki Berliinin luonnontieteellisestä museosta. Päivänsankarin mielestä parasta oli kaivaustyö, jossa valokuvan perusteella hiekasta ilmestyi täysin ehjä eläimen luuranko.
2 kommenttia:
Hesarissa 8.2. otsikko kertoi, että "sivistävät lastensynttärit ovat muotia". Suomessa näitä on ainakin AboaVetuksessa,
Turussa myös linnassa, Luostarinmäellä ja Kuralassa.
Mitenkään Berliinin luonnontieteen museota dissaamatta. Raportti sieltä odottaa julkaisuaan Kaponieerissa.
Liekö sitten tosiaan niin, ettei yhdessäkään Helsingin museossa. Joku mummo ehti jutun julkaisun jälkeen yleisönosastossa kaipalla moista mahdollisuutta ja ilmainen markkinointimahdollisuus jäi mahdollisesti joltain käyttämättä.
Lähetä kommentti