keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Soveltavaa oppimista

HY AY Kulttuuri ja yhteiskunta

Kaikki luennot takana ja viimeinen tentti edessä. Suomalaisen kurssin puolikkaan jälkeen saimme jo lyhyesti mainitsemani katsauksen Britannian poliittiseen elämään 1700-luvulla. Tätä verrattiin Ranskan yksinvaltaan, missä vaiheessa alkoi naurattaa.

Lainaten lainausta kurssimateriaalista "Absoluuttisessa järjestelmässä ei voida keskustella julkisesti poliittisista kysymyksistä koska ei ole mitään eikä ketään julkista paitsi kuningas." Hmm... vähän niinkuin SSS:ssä, jossa kaikki virallinen kommunikaatio tulee vain ja ainoastaan toiminnanjohtajalta. Ehdotukset toiminnanmuutoksiin pitäisi julkisuuden sijaan esittää toiminnanjohtajalle, joka tekee niillä mitä hyväksi näkee. Istuin itse hallituksessa kaksi vuotta, ja ulkomuistista väittäisin, ettei yhtään jäsenaloitetta tuotu käsittelyyn. (SSS:n jäsenen ehdotus aloitetietokannasta oli aivan erinomainen. Tuskin toteutuu.)

Seuraavalla kalvolla selvisi, että Ranskassa ei ollut kansanedustuselimiä ja paikallisten parlamenttien oli tarkoitus olla suhteessa vain kuninkaaseen. Siis vähän niinkuin SSS:n toiminta (ainakin minun osallistumiseni aikaan). Lukuisia toimielimiä, joiden ei todellakaan ollut tarkoitus keskustella keskenään, mutta raportoida kaikki toiminnanjohtajalle, joka oli myös mukana jokaisessa postituslistassa. Toiminnanjohtaja esittelee asiat hallitukselle, joka ei ainakaan minun aikanani sanonut juuri mitään. Vastaan eikä myötään.

"Hovi ei kieltänyt eikä myöntänyt, finanssipolitiikkaa tehtiin salassa"... "Kruunu pyrki tekemään politiikkaa salaisuuksien ja hiljaisuuden kautta", joka johti huhuihin. Luentomuistiinpanoissani tässä kohtaa puhekupla "ihan niinkuin SSS". Ranskassa huhuista syntyi salaliittopelkoa eikä sellainenkaan taida olla SSS:ssä ihan vieras ajatus.

Tiedonkulusta puheen ollen, kuulin SSS:n puheenjohtajan erosta ennen virallista tiedotusta ja kerroin tietenkin - parantumaton juoruilija kun olen - eteenpäin todeten
Veikkaus: virallisessa kommunikaatiossa tullaan puhumaan perhesyistä, vaikka ei sillä rintamalla syyskokouksen jälkeen ole tapahtunut oleellisia muutoksia tietääkseni.
Ja kas kummaa, en ollut väärässä.

Sanottiinkohan Versaillesin käytävilläkin "Koirat haukkuvat, karavaani kulkee"? Vastausta kysymykseen hallituksen kokousten pöytäkirjojen julkisuudesta ei ole kuulunut eikä myöskään toimintakertomuksen päivitystä.

Niin, niillä lopuilla luennoilla kuultiin mielenkiintoisia juttuja 1700-luvun eurooppalaisesta kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista. Vastaavaa kehitystä oli Suomessa tosissaan vasta 1800-luvulla. Vapaamuurariliike sentään rantautui jo 1700-luvulla.

Ei kommentteja: