sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Elias Lönnrotin hautajaisista kuva ja esineitä

Kyläkirjaston kuvalehden numerossa 7/1884 oli kansikuvana alla oleva, kuvatekstinä "Ylioppilasvaltuuskunta kantaa Elias Lönnrotin ruumiilliset jäännökset Sammatin kansakouluhuoneelta kirkkoon."

Elias Lönnrot kuoli 19.3.1884 ja hautajaiset pidettiin 3.4.1884. Lääkäreiden Duodecim-lehdessä on vuonna 2004 julkaistu Kauko Kouvalaisen katsaus Elias Lönnrotin sairaudet ja kuolema, josta selviää, että
Elias Lönnrot oli toivonut, että hänet haudataan hiljaisuudessa ja kuolemasta ilmoitetaan vasta hautajaisten jälkeen. Toisin kuitenkin kävi, vaikka kuolinilmoitus oli koruttomuudessaan Lönnrotin toiveita vastaava.
Juhlallisuuksiin liittyviä esineitä tarttui Google-hakuun. Heikki Laitinen on ollut Jättikantelon jälillä ja kirjoittaa
Mutta vaikka kantele soi vielä tänäänkin, ei tiedetä, onko sitä koskaan soitettu. Se on nimittäin tehty kukkaiskanteleeksi Elias Lönnrotin hautajaisiin huhtikuun 3. päivänä 1884. Tästä kertoo vielä eräs erikoinen piirre. Jättikanteleen kansi ja sivut ovat täynnä pieniä nauloja ja parissa naulassa ja parissa kielessäkin on vielä jäljellä kuivuneiden kukkalehtien sirpaleita. Vihreä kantele oli aikanaan peitetty kukin ja laakerinlehdin. Haudalta kukkakantele lienee nostettu suoraan kellotapulin hirsihuoneeseen ja siellä se on vieläkin.
Sanomalehti Länsi-Uudenmaan verkkosivuilla puolestaan kerrottiin Erään hopeaseppeleen tarina. Toimittaja on ihmeissään, kun Lönnrotin hautajaisiin lahjoitetun esineen paikannus onnistuu internetissä

Klikkaan itseni Museoviraston kotisivulle ja edelleen kokoelmaselaimeen. ”Museoviraston kokoelmaselaimella voi hakea esineitä ja kuvia Suomen kansallismuseon, Kulttuurien museon ja Suomen merimuseon esinekokoelmista sekä Museoviraston Kuva-arkiston ja Rakennushistorian osaston arkiston kokoelmista. Kaikki selaimella näkyvät esineet ja kuvat on tallennettu museotietojärjestelmä Muskettiin, josta niitä avataan selaimeen tietojen tallennuksen ja tarkistuksen edistyessä,” sivulla kerrotaan. Luen edelleen, että Muskettiin on tallennettu tiedot noin 75 000 esineestä ja 7000 kuvasta.

Etenen hakusivulle. Hakuehdot. Esine. Mikä. Lönnrotin hopeaseppele. Käynnistä haku. BINGO!

Eteeni aukeaa esinekortti. Seppeleen on valmistanut Gustav Alexander Sohlman Pietarissa vuonna 1884. Seppeleen pituus 44 senttiä ja leveys 34 senttiä. Kontekstitiedot: käyttötapa kansalaisten lahja. Toimija Lönnrot Elias.

1 kommentti:

Arno Forsius kirjoitti...

Olen kirjoittamassa kertomusta Elias Lönnrotin hautajaisista. Blogissasi on valokuvasta tehty Kyläkirjaston Kuvalehden piirroskuva, joka on tehty Daniel Nyblinin valokuvan perusteella. Saako kuvaa käyttää kirjoituksessa vapaasti? Mistä sen voi saada jpg-muodossa, vai pitääkö tustaa png-versiosta ja skannata siitä.
Blogisi on mielenkiintoinen ja runsas. Terveisin Arno Forsius, lääketieteen ja kulttuurin historioitsija, arnoldus@saunalahti, www.saunalahti.fi/arnoldus/