maanantai 18. toukokuuta 2009

Yliopisto-opintojen aloitus 1600-luvulla

Käydessäni läpi Flachsenius-mainintoja konsistorin pöytäkirjoista osui eteen tapaus, jossa deposisition kohde valitti niskansa vahingoittuneen kun ketjuun lyötiin kirveellä liian kovaa. Odotin saavani depositiosta eli ajan fuksiaisista lisätietoa Klingen Turun akatemian historiasta, mutta löysin vain valokuvan Upsalan yliopiston depositio-välineistöstä. Palattuani varhaisiin konsistorin pöytäkirjoihin niistä ei löytynyt lisätietoa Turun akatemian käytännöistä, mikä selittänee historiakirjan sisältöpuutetta. Kerran oli raatimies Lars Bårghare valittanut kunniaansa rikotun, kun deposition kuluessa oli uhattu maalata "semmoisen parran cuin Borgarin Lassilla". Jonkinlaista kasvojen tuhrausta siis kirveen heiluttelun lisäksi.

Depositio oli osa yliopistoelämää, joten turha oli juosta konsistorille valittamaan? Ja näin yksityiskohdat ovat kadonneet. Upsalasta löytyy täydellisempi kuvaus seremoniasta, joka oli tallessa kotikoneella ja löytyi myös Wayback Machinen syövereistä. Vapaasti referoituna ja käännettynä...

Seremonian tarve oli tullut esiin jo 1595, kun haluttiin tietää täsmällinen päivämäärä, jolloin miehenalusta oli tullut akateeminen kansalainen. Depositiossa kohdehenkilöt puettiin tilkuista ja säkkikankaasta tehtyihin vaatteisiin ja heidän kasvonsa tuhrattiin tuhkalla ja noella. Päähänsä saivat hatun, jossa oli sarvi ja aasinkorvat. Suuhun juurikkaasta tehdyt torahampaat.

Näin puettuna konttasivat Upsalan kaduilla seremoniaa ohjaavien kannustaen hakkaamalla. Kun oli julkisesti sopivasti häväisty, jatkettiin sisätiloissa. Depositiomestari piti pitkän puheen latinaksi käyttäen lukuisia keksittyjä sanoja. Yliopistoon pyrkivien piti latinaa osata, joten hiki tuli otsalle, kun ei kaikkea ymmärtänyt. Puheen jälkeen kuulusteltiin kysyen esim "Montako kirppua mahtuu lusikkaan?". Mikään vastaus ei kelvannut, sillä pitäähän sitä tietää, etteivät kirput lusikassa pysy. Ja väärästä vastauksesta sopi antaa korvapuusti tai tehdä muuta väkivaltaa. Puisella kirveellä voitiin tyhmiä myös lyödä.

Kuulustelun jälkeen alettiin purkaa asusteita ja näin tehdä kohdehenkilöistä yliopistoon sopivia. Riisumisessa oli väkivaltaisia elementtejä ja kasvot "pyyhittiin" p***aisella rätillä, jollei sattunut olemaan lahjusrahaa mukana. Ja näin opittiin konkreettisesti mitä piti seuraaville tulijoille tehdä ja perinteet jatkuivat ja pahenivat.

Upsalan depositio oli niin väkivaltainen, ettei kuolemiltakaan vältytty. Sana kiiri ja yliopistoa jopa vältettiin seremonian takia. Kuvauksessa ei mainita kaulan ympärillä olevaa ketjua, joten Turun tavat olivat ainakin jossain määrin erilaiset. Mutta samantapaista häpäisyä on varmaan harjoitettu. Onhan se tuttua oman aikammekin koulunaloittajien kohtelusta.

Ei kommentteja: