Yksi "Tukholman historia"-haaviin jääneistä kirjoista oli Mitt sa' finnen om Stockholm - Glimtar ur finnarnas historia. Ensin ohut seminaaripäivän esityksiin perustuva kirjanen ei näyttänyt kovin lupaavalta, mutta tarkemmin tutkittuna opin uutta 1600-luvun suomalaisväestöstä sekä sen tutkimisen ongelmista.
Eniten huomiota minulta sai yksittäinen lause, jossa todettiin seitsemästä karkkulaisesta sisaruksesta 3 veljen ja kahden sisaren muuttaneen Tukholmaan. Karkusta? Ei kai tässä kuitenkaan viitata kappalaisen lapsiin, joista yllättävän monella oli kontakti Tukholman suomalaiseen seurakuntaan?
Lähdin metsästämään kirjallisuusviitettä. Topeliassa oli onnistuttu käyttämään humanistista aakkostusta, jossa kirjaimet loppuivat kesken kaiken, eikä sarjajulkaisua löytynyt hyllystä, josta olisi pitänyt. Mutta onneksi on SSS:n kirjasto ja palveleva kirjastonhoitaja. (Kiitos Vuokko.)
Birgitta Österlundin artikkelista Finländsk befolkning på Södermalm under senare hälften av 1600-talet (Studier och handlingar rörande Stockholms historia 3. 1966 s. 324-339) löytyi lisää tilastotietoa ja sitten nämä seitsemän sisarusta. Kyseessä ei ollut Collinus-perhe.
Mutta miten sitoa heidät Suomeen, kun artikkelissa keskityttiin Tukholman tilanteeseen. Onneksi mainittiin sentään yksi Suomeen jääneistä siskoista ja erikoisen patronyymin avulla Hiskin haudatuista sain potentiaalisen talon. Syötin sen Googlelle...
ja tuloksiin tuli Impolan artikkeli Collinuksista, jota olen innolla tavannut omien esivanhempieni osalta. Viikon vinkki/kertausopetus: Lähteisiin kannattaa tutustustua laajemminkin kuin parin kappaleen verran...
Impolan artikkelissa käsitellään sama perintöriita kuin Österlundinkin tekstissä. Historiaan Tukholmaan asettunut Akseli Bertilinpoika jäi saituudestaan. Hän houkutteli siskon tyttärensä lupauksillaan pitää kuin omana tyttärenään, opettaa lukemaan ja kirjoittamaan jne. Tukholmaan ilmaiseksi piiaksi. Perintöäkään ei saanut vaikka piti. Ensimmäisen vaimonsa hautaukseen Akseli ei maksanut ruumissaarnaa ja pappi kosti kirjaamalla hautauksen yhteyteen "Gumman hade wäl förtient blifwa begrafwen med lijkpredikan, och fantz medel dertill nog i gården, men Gubbens girugheet effterlet det intet ty han giorde sig aldeles medellöös, hans rijkedom lär intet hielpa honom på domsens dag. Herre lär oss betänkia att wij döö måste på det wij måtte förståndige warda."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti