tiistai 18. marraskuuta 2008

Raportti J:lästä, osa 1/2

Kirjoittauduttuani hotelliin suuntasin kohti Keski-Suomen museota. Matkalla näin kauniita puutaloja ja Jyväskylän vanhimman rakennuksen.

Keski-Suomen museo tarjoisi ihan mukavan katsauksen Keski-Suomen historiaan. Terveellistä tietää, ettei alueella 1500-luvun lopulla ollut kuin 15 000 asukasta ja kaksi kirkkoa (Jämsä ja Laukaa). Taisi jäädä muutama korven asuja kastamatta?

Järvimalmia oli viritelty seinälle, muistaakseni en ollut aiemmin nähnyt. Vieraanoloinen oli myös puunrungosta koverrettu, noin metrin korkuinen viljapönttö. Sivuun oli kaiverrettu vuosiluku 1820.

Pienoismallin oli saanut Pienmäen tila Hankasalmen Niemesjärveltä. Laatikoita avaamalla sai tietää, että tila oli saanut alkunsa vuonna 1754. Ehkä vähän enemmänkin sisältöä olisi laatikkoihin mahtunut?

Toinen pienoismalli kuvasi Petäjäveden kirkkoa. Pitkin näyttelyä oli persoonallisia nukkeja ja muutakin huumorintapaista.

Vierailin viereisessä Alvar Aallon museossa, join kahvit ja palasin sitten keskustaan. Kolmas museo ohjelmassani oli Suomen käsityön museo. Perusnäyttelyn ajatus ei varsinaisesti auennut, mutta ihailin siellä vanhoja hautamerkkejä. Isoon koristeelliseen puuristiin oli kirjoitettu ”Tämän alla lepää talon emäntä Majja Liisa Johanneksen tytär Päiväkunnan Rim__ä syntynyt w 18 31/6 29 ja kuoli w 18 8/11 93. Teksti oli selvillä isoilla kirjaimilla, mutta jostain maalari oli saanut L-kirjaimen mallin niin, että kirjain oli aina peilikuvana.

1 kommentti:

K kirjoitti...

Mutta kas, täältähän selviää vaikka mitä. Mielenkiintoista.

t. "toinen" Kaisa