maanantai 11. joulukuuta 2017

Kaikki OK, jos julkisuus positiivista


Kuva-arkistopäivien esitystä valmistellessa kaivoin esille tammikuun Ylen uutiset pahennusta herättäneestä meemikuvasta: Perheen hautajaiskuva leviää somessa synkkänä rokotemeeminä – sukulaiset pahoittivat mielensä ja Professori pahastusta herättäneestä rokotemeemistä: Ymmärrän loukkaantumisen, mutta lakia tuskin on rikottu. Muita esimerkkejä verkkopalvelujen ehtojen rikkomisesta tai kuvien "väärinkäytöstä" en muistanut enkä löytänyt. Sillä, kuten arvelin ääneen esityksessäni, kuva-arkistoilla ei ole intressiä tulla esiin negatiivissävyisellä julkisuudella.

Juuri ennen Lontooseen lähtöäni uutinen Ylen sivuilla oli Pyhäinhäväistys vai hauskaa huumoria? Nuoret "vandalisoivat" klassikkoteoksia ja tulivat samalla oppineeksi taidehistoriaa. Kouluprojektissa ei oltu väärinkäytetty Kansallisgallerian verkossa jakamia kuvia vaan oppilaat "monistivat kuvia taidekirjoista ja tekivät niistä paperisia versioita meemeistä". Varsinaisiksi Impact-kirjaisimella toteutetuiksi kuviksi ne on ilmeisesti muokattu vasta Ylen toimesta. (Jutun yhteydessä julkaistuihin teoksiin on varmasti haettu Kansallisgallerialta luvat - mutta niiden yhteydessä ei mainita meemitekstien kirjoittajaa!)

Kouluihin liittyvä tekijänoikeus on niin haastavaa, etten kommentoi laillisuutta. Mutta pidän mielenkiintoisena, että jutussa haastateltu Ateneumin johtaja Susanna Pettersson vain "myhäilee". Ei siis esitä pelkoja teosten "väärinkäyttämisestä" eikä nipota Kuvaston hallinnoimista oikeuksista.

Pettersson ja Ateneum myös nostivat uutisen Twitteriin saatesanoin "Oululaisnuoret tekivät teoksistamme mahtavia meemejä" & "Klassikot kantavat pitkälle @ateneummuseum Nyt oppilaat ovat katsoneet niitä kuvistunneilla toisin silmin!"

Twiittasin itsekin
Pettersson vastasi
Nuo kaksi teosta avattiin helmikuussa. Tähän päivään mennessä avausta ei ole tuotu näkyviin Kansallisgallerian Avoin data -sivulle. Kysymykseeni näkyvyydestä ei vastannut Pettersson eikä Ateneum. Tästä on hyvä jatkaa?

Otsikkokuva on ote Eero Järnefeltin Raatajat-teoksesta.

Ei kommentteja: