tiistai 12. tammikuuta 2016

Rakennuspiirroskatsaus maistraateista

Tuoreimpiin Arkistolaitoksen digitointeihin kuuluu Porin maistraatin rakennuspiirrustuksia. Toistaiseksi niitä on vasta I ja II kaupunginosasta, jossa minulla ei ole yhteyksiä, joten satunnaisotannalla valitsin yhden... ja sain eteeni Porin teatterin!
Porin maistraatti : Porin maistraatin arkisto (TMA) : Porin maistraatin rakennuspiirustukset : II kaupunginosa, tontti 51 (II:51) 1882-1899 (II:51)
Porissa siis haku kaupunginosan ja tontinnumeron perusteella. Nämä saa tarvittaessa paikannettua esim. vuoden 1897 asemakartasta: Kaupunkikartat (kokoelma) : Kaupunkikartat (kokoelma) : Porin kartat : Porin kaupungin asemakartta. (Pori Iph* 8/- -)

Blogiarkeologian perusteella ensimmäinen kaupunki, jonka yksityisten rakennusten piirroksia Arkistolaitos digitoi oli Hämeenlinna. Möykkäsin näiden käytettävyydestä syyskuussa 2009. Kunkin korttelin alle on ryhmitelty kartat, joiden nimikkeessä on tontin numero. Hämeenlinnan numerointiin minulla ei ole Porin kaltaista tuntemusta ja kartoissa korttelinumerointi tuntuu vaihtuvan ja missään tonttinumerot eivät stemmanneet kokeeksi digitaaliarkistosta valitsemaani. Kaupunkia tunteville toivottavasti helpompaa.

Turun maistraatin piirroksen esittelin kesäkuussa 2011. Turun vanhemmissa piirroksissa on vapaamuotoisesti ilmoitettu tontin numero ja haltijan nimi. Suluissa myöhempi tonttinumero? Turun paloa edeltävä kartta on Kaupunkikartat (kokoelma) : Kaupunkikartat (kokoelma) : Turun kartat : Charta öfver Åbo stad. (Turku Itu* 37/- -).

Hämeenlinna ja Turku olivat rehellisesti sanottuna blogitekstien jälkeen unohtuneet. Mutta vaikka en ole varsinaista blogipostausta Viipurin maistraatin rakennuspiirrustuksista tehnyt, niitä ei voi unohtaa. Sillä niitä on tullut uutuuslistaan kauan ja paljon.

Viipuri isonvihan jälkeen on minulle niin tuntematon alue, etten tunnistetietojen käytettävyyttä osaa arvioida. Kuvitusesimerkiksi
valitsemani Viipurin maistraatti : Viipurin maistraatin arkisto : Julkiset rakennukset : Asuinrakennuksen ja ulkorakennuksen piirustukset ja tonttikartta 1892-1892 (Icd:9) on itse piirrustuksessa olevan tekstin mukaan "Ritning till ett boningshus och ett uthus af trä att uppföras å tomten N:o 29 i Repola stadsdel af Wiborg stad". Totisen etsijän pitää siis avata sellaisiakin piirrustuksia, joiden nimet eivät vaikuta lupaavilta.

Ei kommentteja: