tiistai 11. elokuuta 2015

Piikkilangalla ympäröity koulu Espoossa

"Toinen uusi valtakunta Espoossa on luotu,
suojaks' aasain aasien on piikkilangat tuotu
Teenkö pienen ehdotuksen? Pannaan piikilangat
yli kaikkein katujen ja vielä ketunsangat!
Näinhän tulisi turvatuksi varmaan ruotsinkieli,
kun ei usko muuhun valtaan enään miesten mieli."
Näin runoiltiin Velikullassa 2/1908 ja kansikuvassa on "Nykyaikainen ruotsalaisten kiinalainen muuri eli Avellan-nuorukaisen piikkiaita estämässä Lahnuksen kansakoulua levittämästä sivistystä Uudellemaalle."


Mistä oli kyse?

Erik Johan ja Maria Katarina Eriksson myivät 16.9.1898 Luukin ratsutilan pehtori August Juslinille, jättäen itselleen ja kuolemansa jälkeen tyttärelleen Mathilda Lovisalle nautintaoikeuden Luukin Nedergårdin asuinrakennukseen sekä puutarhaan. Juslinin perikunta myi Luukin tilan 8.7.1907 ylioppilas Carl Gustaf Avellanille.

Mathilda Lovisa meni naimisiin Axel Ahlforsin kanssa ja muutti Helsinkiin. Kun Nedergårdissa ei enää asuttu, siellä alkoi toimia Lahnuksen suomalainen koulu.

Avellan, syystä tai toisesta, ei tästä pitänyt ja haastoi marraskuussa 1907 käräjille "Suomalaisen Kansakoulun Ystävät". Oikeudessa kävi kuitenkin ilmi, ettei sillä ollut vuokrasopimusta Nedergårdiin. Niinpä Avellan haastoi seuraavaksi oikeuteen Ahlforsit ja ryhtyi "oman käden oikeudella koulun pitämistä estämään aidaten rakennuksen rautapiikeillä varustetulla aidalla, minkä vuoksi koulu ei vielä ole voinut kevätlukukauttaan alkaa".  (Lähde: Työmies 21.1.1908)

Ja perusteellisesta Espoon perinneseuran selvityksestä saan loputkin selville:
Asia pitkittyi käräjien vuoksi tammikuun lopusta maaliskuun puoliväliin ja piikkilanka-aita oli paikallaan saman ajan, minkä vuoksi myös koulutyö oli keskeytyksissä. Käräjien päätöksen julki tultua, koulu sai jatkaa vuokraamassaan rakennuksessa, ja Avellanin tuli purkaa liikkumista estävä piikkilanka-aita. Vuokrasopimusta Avellan ei saanut purkaa.
Kaksivuotinen vuokra-aika päättyi kesällä 1908. Kun Mathilda Ahlfors teki uuden vuokrasopimuksen kysymättä Avellanin mielipidettä, tämä vei asian jälleen käräjille syyskuussa 1908. Huhtikuussa 1909 asiasta tuli päätös ja nyt Avellan voitti vuokrausta koskevan riitakysymyksen. Suomenkielisen koulun oli muutettava nopeasti pois.

Ei kommentteja: