Historiallisesta ruuasta saa runsaan sadan vuoden ajalta otetta Hotelli- ja ravintolamuseon ruokalistoista. Kansalliskirjasto mainitsee digitoimiensa pienpainatteiden etusivulla ruokalistat, mutta niitä pitää osata hakea Dorian puolelta. (Lisäys 9:01. Muutamia myös Kansalliskirjaston Aarteissa. Voisiko tätä tehdä yhtään vaikeammaksi?) Muistaakseni ruokalistoja on myöskin Åbo Akademin digitoimissa painatteissa... jotka eivät ole osa portaalia Spegeln, vaan erillisenä kokonaisuutena Hereditas culturalis. Ruokalistat saa helpommin esiin sen vanhasta muodosta.
Näistä saisi muutaman "Historiansyöjän" jakson aikaiseksi. Ruotsissa pyöri viime talvena sarja Historieätarna ja se palaa uudelleen ohjelmistoon piakkoin. En ole löytänyt netistä kuin lyhyen trailerin...
ennen kuin juuri nyt. Hyvin todennäköisesti laittomina kopioina YouTubessa: Avsnitt 1, Stormaktstiden, Avsnitt 2, 1970-talet, Avsnitt 3, Oscarianska eran, Avsnitt 4, Det glada 1920-talet, Avsnitt 5, Frihetstiden, Avsnitt 6, Beredskapstiden ...ja olen toisinaan muistanut googlailla saisiko sarjaa DVD:nä. Viimeisin yritykseni tuotti tiedon, että formaatti on peräisin Englannista. Siellä oli Morgan Spurlockin Supersize me -elokuvaa mukaillen ensin tehty 1900-luvun alun porvarillista/yläluokkaista ravintoa testaava Edwardian Supersize Me (katsottavissa epävirallisena YouTube-tallenteena) ja sitten jatkoa 12 jaksoa, jotka on myös todennäköisesti laittomasti ladattu YouTubeen.
The Supersizers Eat... Episode 6: Ancient RomeKatselin näistä useimmat, vaikka tyylilaji ei pidemmän päälle miellyttänyt. Kokeellisuus oli tietenkin kivaa, mutta tulokset ohitettiin turhan vauhdikkaasti. Vaikka toinen juontaja oli ruokakriitikko ei ruokia varsinaisesti maisteltu. Enimmäkseen kohellettiin. Ja keskityttiin yläluokan tapoihin. Mutta niistä on varmaan Englannissakin parempaa tietoa ja ne tarjoavat monipuolisempaa ohjelma-ainesta.
The Supersizers Eat... Episode 2: Medieval
The Supersizers Go... Episode 5: Elizabethan
The Supersizers Go... Episode 2: Restoration
The Supersizers Eat... Episode 4: The French Revolution
The Supersizers Go... Episode 6: Regency
The Supersizers Go... Episode 3: Victorian
The Supersizers Eat... Episode 5: The Twenties
The Supersizers Go... Episode 1: Wartime
The Supersizers Eat... Episode 3: The Fifties
The Supersizers Go... Episode 4: Seventies
The Supersizers Eat... Episode 1: The Eighties
Teeastiasto ja -ateria 1780-luvulta. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Ilahduttavasti kuitenkin tällä viikolla Ylen Tiedeprismassa keskiajan ruokavaliota on tarkasteltu sekä rahvaan että ylhäisön näkökulmasta. Asiantuntijana on toiminut arvostetuin mahdollinen eli Hannele Klemettilä, mutta aloin miettimään "totuutta", että keskiajalla ei joutu vettä. Pitiköhän tämä maaseudulla tosiaan paikkansa? Puhdistuiko kaivovesi olennaisesti 1800-luvun loppuun mennessä? Vai löydettiinkö lähteet vasta silloin?
Testikappaleena toiminut Hannamari Luukkanen toteaa lopuksi, että "Historiaan tulee aivan eri fiilis kun siihen tutustuu ruoan kautta". Uskon, mutta arkailen testausta. Kerätessäni tiedonmuruja suomalaisesta 1700-luvun ruuasta kirjaani Suomen naisellista historiaa mietin olutjuuston tekemistä, mutta kun kaksi modernia bloginpitäjää (Magnus Reuterdahl ja Molly Taylor-Poleskey) oli päätynyt syömäkelvottomaksi luokittelemaansa tulokseen, en viitsinyt tuhlata aikaa ja raaka-aineita. Helpommalla pääsee, kun leipää puraistessaan muistaa sen kuuluneen suomalaiseen ruokavalioon satoja vuosia.
Ja toisinaan siitä kipeästi puuttuneen. Mitä sivuten opinnäytelinkitykset.
- Tuomas Jussila: Nälkävirret - 1860-luvun nälkävuosien historiakuva Pietari Päivärinnan, Juho Reijosen ja Teuvo Pakkalan teoksissa.
- Heidi Hirvonen: Tiedon, tahdon vai resurssien puutetta? Suomen hallinto ja syksyn 1867 elintarvikekriisi.
2 kommenttia:
Enimmäkseen kohellettiin.
Tätähän se on, kaikki pitää kertoa minuutissa.
Kiinnostavaa on myös tutkia ja havaita, miten ja mitä ruokaa valmistettiin aikoinaan maaseudulla ja mitä eroja on eri maakuntien välillä. Esim. pohjanmaalla 1800-luvulla ruoka valmistettiin avotakan hiilloksella keittäen, hauduttaen tai paistaen. Uunia käytettiin ainoastaan leipomiseen. Vanhoissa pohjalaistaloissa onkin juuri tuo avotakka patoineen.
Lähetä kommentti