tiistai 9. maaliskuuta 2010

Karttahakua, vaihteeksi

Minulle näytettiin lähes kädestä pitäen eilen miten Senaatin karttoja oikeasti pitäisi hakea Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta (yksityiskohtaiset ohjeet Portissa). Ei vapaasanahaulla sekoilemalla vaan erillisellä karttahaulla. Se löytyy Aineistot-sivulta, mutta en ollut siihen koskenut, sillä aikaisempi samanniminen haku Vakan kartoista oli simppelimpi tapaus.

Testataanpa karttahaun yleisempää toimivuutta... "Rastittamalla haun alareunasta Hae vain digitoituja aineistoja kentän kohdistuu haku ainoastaan digitoituihin aineistoihin."

Laittamalla alue-kenttään 'kokem*' saan ulos pitäjänkartat (5 kpl) ja senaatinkartaston sivun, mutta en jälkimmäistä vastaavaa Venäläistä topografikarttaa. Eli Senaatin kartasto tuli mukaan sen takia, että sen nimessä on sana Kokemäki.

Laittamalla aihe-kenttään 'kokem*' ei tule ulos mitään eli maantieteelliset sanat kuuluivat Alue-kenttään. Nimeke-kentän käyttö saa ulos neljä viidestä pitäjänkartasta, ei muuta. Alue siis selvästi paras.

Tämän hieman sekavan tuloksen jälkeen ei tule yllätyksenä, että hakemalla alue-kentässä sanalla Turku esiin ei tule kaikkia karttoja, joita Turun alueelta muistan Digitaaliarkiston syövereissä nähneni. Mutta positiivisena yllätyksenä tuloksiin sisältyi 1600-luvun kaupunkikartat, joista alla

Maanmittaushallitus > Maanmittaushallituksen uudistusarkisto > Uudistuskartat ja -asiakirjat > [Ehuru åratalet när denna Charta öfver Åbo Stad blifvit upprättad icke har bestämmas, är dock otvifvelaktigt att sådant skett före år 1652]

(Turusta puheenollen, Heikki Rantatupa Historialliset kartat -portaalissa on vuoden 1837 tonttikartta, josta pääsee katsomaan missä minkäkin numeroinen tontti on sijainnut. Vielä kun saisi jonnekin näkyville sen 1700-luvun vastaavan... )

Ei kommentteja: