Lauantaiaamuna oli aikainen lähtö Turkuun, jossa järjestettiin tämän vuoden valtakunnalliset sukututkimuspäivät. Vakituinen (myöhäinen) Hesarin jakaja oli onneksi vapaalla ja ehdin saada mukaan Helsingin Sanomien kuukausiliitteen luettavaksi linja-autoon. Lokakuussa väitin, että valtamediassa sana sukututkimus on omituiseksi leimaava. Niinpä, jos ihminen halutaan esittää positiivisessa valossa, kuten kuukausiliitteen "Missä hän on nyt"-jutussa Sirkka-Liisa Valle, niin hänen harrastuksiinsa kuuluu "suvun vaiheiden tutkiminen", ei sukututkimus. Ehkä jo ensi vuonna lähden "suvun vaiheiden tutkimuspäiville"?
Matkalla ehdin myös yrittää ottaa Salon maisemista otetta. Ilokseni näin Pahkavuoren nimen kyltissä, mutta muuta ei läpiajo antanut.
Paikan päällä SSHY:n ständillä seisominen ei jättänyt kovin paljon aikaa näyttelyyn tutustumiseen. Vuorelan Juha kulki videokameran kanssa ja ikuisti minut demonstroimassa Vampulan kastettujen luetteloa. Näytillä ainakin toistaiseksi SSS:n sivulla. Sensuroitaneen lähitulevaisuudessa.
Kansainvälistä oli, pääsin puhumaan sekä ruotsia että englantia. Näin tuttuja ja tapasin ihmisiä, jotka vakuuttivat lukevansa blogiani päivittäin. Yksi kävijä tuli kysymään mistä Kamariherraa voi ostaa, joten SSS:lle lahjoitettu (ja esillä ollut) kappale ei mennyt ihan hukkaan.
Eräs sukukirjaraadin jäsen kehui yksityisesti Flachsenius-kirjaa, mutta sanoi sen olleen liian kapea (sisällöltään, mutta varmaankin myös leveydeltään) pärjätäkseen kilvassa. Eli nyt tiedän jo, että pärjäämiseen vaaditaan (kuten olen kyllä epäillytkin) sekä sukutauluja että henkilöhakemisto. Vuoden sukukirjaksi valitusta kiitettiin myös lähteiden laajaa käyttöä ja dokumentointia, mikä kuullosti lupaavalta. Valitettavasti en ehtinyt tutustua kirjaan. Myös kunniamaininnan saanutta torpparikirjaa olisi kiva verrata Kamariherraan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti