Suomen sukututkimusseuran joulukuun Jalmarissa mainostettiin mahdollisuutta ryhtyä "tallentamaan Helsingin maistraatin pöytäkirjoja" tai oikeammin niihin tehtyä hakemistoa, jota esiteltiin näin:
Kyllä, maistraatin pöytäkirjoissa on paljon merkityksellistä henkilö- ja paikallishistoriallista tietoa. Töölön Taipale -proggiksessani olen kuitenkin havainnut, että Helsingin historiatoimikunnan arkistoon sisältyvä henkilökortisto 1809-1874 on puutteellinen. En enää muista, miten ja milloin näkemykseni muodostin, mutta kun muuta hakiessani huomasin pöytäkirjan 3.7.1867 nätin liitteen koskien Elvira Wilhelmina Gustavssonin lupahakemusta koskien Esplanadin kesäkioskia, jossa myytäisiin kahvia ja teetä sekä erityisesti niin sanottua englantilaista teetä, seltzeriä, soodavettä ja hiilihapotettua limonaadia, en suuremmin yllättynyt, kun Elviran nimeä ei löytynyt korteilta.Henkilöhakemisto maistraatin pöytäkirjoihin on hyödyllinen apuväline sekä suku- että henkilöhistorian tutkijalle. Maistraatti oli kaupunkien keskeisin hallintoelin ennen kaupunginvaltuuston perustamista 1800-luvun lopussa. Se hoiti kaupungin omaisuutta, huolehti rakennustoiminnasta ja julkaisi säännöksiä esimerkiksi elinkeinojen valvontaan liittyen. Maistraatin pöytäkirjat sisältävät muun muassa porvarisoikeuksiin tai rakentamiseen liittyviä päätöksiä.
Kortiston kuvailutiedoissa ei ole selostusta sen valintaperusteista ja kun paikan päällä esitin valitusvirren, ei arkiston henkilökunnallakaan tuntunut olevan tietoa siitä, mitä korteille on oikeasti poimittu.
Toki on hienoa, että on poimittu ja puhtaaksikirjoitettuna tietoja on helmpompi hyödyntää kuin pdf:ksi tallennettuina kuvina. Mutta joku hakemiston käyttäjä tulee kyllä luulemaan, että nimen löytymättömyys tarkoittaa esiintymättömyyttä pöytäkirjoissa ja erehtyy.
P. S. Lisää nimiä löytyy ainakin Ammatti- ja yrityshakemistosta B-Ö.
1 kommentti:
Ja joissakin vanhemmissa pöytäkirjoissa on vuoden viimeisen kokouksen jälkeen hakemisto, useimmiten sukunimen mukaan, joskus paikan tai asian.
Lähetä kommentti