Huhtikuussa saamistani vertaisarvioista positiivisemmat innostivat muokkaamaan kyseistä artikkelia useita viikkoja. Aiheeseen liittyi Helsingin yliopiston anatominen kokoelma, josta kertyneestä tiedosta ajattelin ensin kirjoittaa blogipostauksen tänne. Mutta sitten huomasin, että kokoelman osteologisesta osasta on tehty gradu, joten twiittasin 7.5.
S'on kyllä kivaa kahden päivän aineistonkeruun jälkeen huomata, että aiheesta on tehty gradu vuonna 2002. Positiivisen kautta: opin itselleni merkittäviä asioita.Artikkelin takia tilasin gradun luettavaksi. Se osoittautui erittäin laadukkaaksi eli tekijä oli käynyt läpi yliopiston arkistot ja itse luut. (Jätän tekijän ja gradun tässä nimeämättä, sillä myöhemmistä mediajutuista päätellen tekijä ei kaipaa lisäjulkisuutta.) Jokaisessa työssä ja rajauksessa jää kuitenkin jotain huomiotta eli gradussa ei näkynyt aineistoharavoinnissani esiin tulleita Antero Wareliuksen keräämiä pääkalloja.
Niistä oli tuoreessa kirjallisuudessa yksi maininta, mutta esimerkiksi Wareliuksen Kansallisbiografia-artikkeli ohitti kokonaan kesällä 1847 tehdyn tutkimusmatkan. Se nyt sentään on vähän överiä, sillä Suomen kierto kolmessa kuukaudessa tuolloisilla teillä ja välineillä ei ole pikkujuttu.
Kun keskityin tähän pienempään aiheeseen, siitä löytyi ihmeesti lisätietoa. Epäilen, että Wareliuksen kirjeisiin sisältyisi jotain lisää, mutta sain näinkin kokoon jutun, joka kelpasi Kalmistopiiriin. Siellä se on nyt luettavissa otsikolla
Antero Warelius ja 26 pääkalloa
P. S. Talteen muualle sopimaton huomio. Sekä artikkelin että Kalmistopiirin jutun takia istuin Kansalliskirjaston erikoislukusalissa tavaamassa Yrjö Kajavan kirjaa Die Geschichte der Anatomie in Finnland 1640-1901. Eine übersicht (1928). Lukukokemukseen tuli erikoinen sävy kun (mahdollisesti virheellisesti) tulkitsin istuvani vanhassa ruumiinavaussalissa.
Artikkeliin liittyen kirja tarjosi ainoastaan yhden uuden tiedon eli näkymän tilaan "Das embryologisch-histologische Laboratorium"
Samassa kuvassa on Helsingin yliopistomuseon mielestä "Vanhan anatomian ja kemian laitoksen laboratorio. Pöydällä on näytepulloja ja kemian tutkimusvälineistöä. Taustalla hyllyissä lasipulloja ja purkkeja." Ei puhettakaan sikiöistä tai kudosnäytteistä. Museon digitaalinen kuva on pieni ja isolla vesileimalla varustettu, joten purkkien sisällöstä ei voi luoda omaa käsitystä. Luotan kuitenkin Kajavaan, joka esitteli omaa opiskelu- ja työympäristöään.
2 kommenttia:
Minkä gradu on kyseessä ?
Jos gradusta on kiinnostunut, sen tiedot ovat tästä käsin yhden klikin takana.
Lähetä kommentti