"Sukututkimus kaiken muun tutkimuksen tapaan tarvitsee alkuun jonkun kysymyksen, joka voi sitten löytöjen myötä muuttua muuksi. Kannattaa aloittaa keräämällä järjestykseen kaikki tunnettu tieto, jotta hahmottaa, missä ovat kysymyksiä herättävät aukot. Mahdollisuudet tekemiseen ovat nyt aivan toiset kuin 26 vuotta sitten, kun itse aloitin. Digitoituna on kuvien ja lehtien lisäksi kirkonkirjoja, henkikirjoja, karttoja ja kaikenlaista muuta niin, että kattavaa listaa on mahdotonta esittää.
Mutta samana on pysynyt muutama asia. Jälkipolvitutkimusta varten tarvitaan edelleen syntymäaika ja paikka henkilölle, joka mieluiten on syntynyt viimeistään 1870-luvun alussa. Aikaraja vaihtelee seurakunnittain; joistain on digitoitua tietoa (maksullisesti) 1900-luvun alustakin, mutta monista (ilmaiseksi) vain esimerkiksi vuoteen 1869, kuten Helsingistä. Ellei tarvittavaa lähtötietoa löydy kotiarkistoista, on aloitettava tilaamalla maksullinen sukuselvitys seurakunnasta, jossa tietää jonkun olleen kirjoilla.
Jos sinä esimerkiksi olisit kiinnostunut Israel Dahlgrenin juurista, pääsisit hyvin alkuun kuolinilmoituksen päivämäärällä. Haku Hiskiin kertoo, että Kiskossa on kastettu samana päivänä syntynyt Israel, jonka isä on lampuoti Johan Dahlgren. Näyttää lupaavalta, mutta "best practice" olisi seurata Israelia mahdollisuuksien mukaan rippikirjasta toiseen. Modernimpi metodi, jota en ainoaksi suosittele, on hypätä Geniin, jossa lampuodin profiilin on tehnyt esipolvitutkimusta tekevä, joka ei ole kerännyt lapsisarjaa kokoon, ja näin ollen Israel ei ole esillä.
Helsingin kirkonkirjat ovat Turun ohella Suomen haastavimpia eli aloittaminen niissä on vaikeaa, mutta ei tietenkään mahdotonta. Perustiedot kirkonkirjojen rakenteeseen ja käyttöön saa lukemalla oppaita, joita löytyy useita esim. kirjastosta, tai kurssilla, joita varsinkin nyt koronakaudella on verkossa. En ole itse kurssittautunut 2000-luvun puolella, joten en osaa tehdä suosituksia. Perusohjeita on myös Suomen sukututkimusseuran sivuilla."
Huomio: Etäkursseja pitävät tietenkin kilpailevat keskenään, mutta silti tuntuu hassulta, ettei googlaus tuottanut nopeasti esiin mitään valmista kalenteria. Positiivisemmin huomasin, että Kansallisarkiston sivuilta löytyy nykyään ulkomaan eläviä varten kirjoitettu sukututkimuksen alkuohjeistus.
1 kommentti:
Sshyn ilmaissivuilla on Helsinkiä himpun pidemmälle kuin 1869 - kuolleet vuoteen 1885 ja syntyneet vuoteen 1884. Rippikirjoistakin 1870-1881 3/4 löytyy ilmaispuolelta, mutta niiden käyttö on hankalaa, koska henkilöhakemistot ovat maksullisella puolella.
Lähetä kommentti