Twitterissä tuli vastaan Juha Tarvaisen värittämä valokuva naisryhmästä ylittämässä Aleksanterinkatua. (Alkuperäinen julkaisu todennäköisesti FB-ryhmässä Vanha Helsinki värikuvina.) Värejä enemmän minua kiinnosti kuvailutieto. Alkuperäisessä kaupunginmuseon kuvassa (CC BY 4.0), jonka alkuperäinen kuvaaja on tuntematon, ajoitus on vuosi 1905 ja teksti "Naisten mielenosoitusmarssi mahdollisesti äänioikeuden puolesta. Kulkue matkalla Säätytalon edustalle mielenosoitukseen. Unioninkatu 27 - Aleksanterinkatu 28. Taustalla Stockmannin tavaratalo."
Jos ei tiedetä mistä marssista/kulkueesta on kyse, miten voidaan Aleksin ja Unioninkadun kulmasta päätellä kohteeksi Säätytalo? Jos kyse olisi merkittävästä tapauksesta, eikö siitä olisi useampia kuvia?
Mahdollisen vastauksen toivossa tein tietenkin haun sanomalehtiin. Naisten vaatteiden perusteella kyse ei ole talvesta. Hakusanoilla "naiset marssi säätytalo" tulee esiin useita marsseja, sillä ymmärrettävästi poliittiseen vaikuttamiseen pyrkivät päätyivät Säätytalolle. Ehkä siksi se oli lisätty valokuvan kuvailutekstiin? Mutta onko näillä arvailuilla mielenosoitusmarssista, äänioikeustaistelusta ja Säätytalosta informaatioarvoa? Johtavatko ne enemmän harhaan kuin oikeaan?
En kuitenkaan pystynyt lisäämään mitään tietoa, joten jääköön tuollaiseksi. Kuvakokoelmien Jukka Cadogan kirjoitti äskettäin kaupunginmuseon Työn alla -blogiin otsikolla Kuvakokoelmien yleisöpalaute voi johdattaa tutkijan moninaisille poluille Helsingin historiaan ja onnistui vakuuttamaan, että palautetta kannattaa antaa. Kuitenkin muistaen, että
Valitettavasti Helsingin kaupunginmuseolla ei ole mahdollisuuksia seurata useilla eri alustoilla elävää vuolasta internet-keskustelua. Siksi meille lähetetty kohdennettu palaute onkin ensiarvoisen tärkeää.
Twitterissä Kaupunginmuseo tarjoaa erityispalvelua Pekka Saurille, joka usein kommentoi bottien jakamia kuvia, mutta meidän muiden pitäisi jaksaa hakeutua virallisiin kanaviin. Itse olen tätä myös joutunut opettelemaan ja saatuani useimmiten Finnaan jätettyihin palautteisiin vastauksen olen niitä viitsinyt myös lisää jättää. Esimerkiksi kun Katariina Mustakallio ihmetteli Twitterissä valokuvan erikoista hillorakennetta näin sen vaivan, että hain kuvan Finnasta ja jätin huomautuksen. Kuukausi meni, mutta sain kuvapalvelun tutkijalta sitten viestin
Kiitos riemukkaasta palautteestasi. Kiva, että kerroit suoraan meillekin; itse en livertelyä seuraa. Tässä on tainnut luetteloija olla vähän suurpiirteinen: hillo tai hillosipuli, samapa tuo… Tarkensin kuvatekstiä vastaamaan todellista tilannetta. Muutokset näkyvät Finna-palvelussa muutaman päivän kuluttua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti