sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Digihistoriallisia täydennysosia

 1) Alkusyskystä testattavana ollut Kansallisarkiston tuomiokirjahaku on pari päivää sitten avattu "oikeasti". Tiedotteen otsikossa "Tuomiokirjat avautuvat vapaaseen käyttöön uudessa verkkopalvelussa" ei ole päätä eikä häntää, sillä käyttöhän on ollut aina vapaata ja käsittääkseni uusia digitointeja ei tullut tässä yhteydessä näkyviin. Pointti on - jos se on joltain hukassa - tunnistetussa tekstissä, josta voi tehdä sanahakuja. 

Erittäin ilahduttava uutuus on tuomiokuntakartasto (Yläreunan valikosta Info > Tuomiokunnat). Käytäntö näyttää toimiiko tositarpeessa, mutta onpahan ainakin yritetty auttaa käyttäjiä. Samaa yritystä edustavat tuotetut videot: Tutustu Tuomiokirjahakuun, Näin käytät tuomiokirjahakua ja Tutkijahaastettelussa Petri Talvitie. Talvitie oli erinomainen valinta haastateltavaksi, sillä tutkimansa 1800-luvun tilattomien elämää ei juuri muista aineistoista kuin tuomiokirjoista saa kiinni. Ehkä esiintymiä kuitenkin olisi enemmän varsinaisissa asioissa eikä haun piirissä nyt olevissa ilmoitusasioissa.

Talvitiellä oli erinomainen neuvo, jonka epäilen menevän monelta ohi: pitäisi ensin selvittää itselleen tuomiopöytäkirjojen luonne lähteenä ja tehdä sitten vasta hakuja. 

"Mielenkiintoista" on, että koneluetun tekstin haulle tehtiin ja avattiin erillinen sivusto. Olin näet siinä ymmärryksessä, että tämä integroitaisiin Astiaan. Jonka uuden tulemisen piti tapahtua vielä tänä vuonna?

2) Astian pykäämisen nopeuttamiseksi Vakka suljettiin huhtikuussa. Tällä viikolla ilmoitettiin, että Vakka on taas auki. Nautitaan niin kauan kuin voidaan.

3) Petteri Impola oli koonnut Jyväskylän historiallisen yhdistyksen blogiin listan Keski-Suomea käsitteleviä graduja vähän samaan tapaan kuin eräs bloginpitäjä viimeisen vuosikymmenen ajan. Mutta Petteri on huomattavasti fiksumpi kuin minä, joten hän introssaan selittää, että "Terveen kriittisesti on syytä muistaa, että pro gradut ovat maisteritason opinnäytteitä, eivätkä ne siksi ole suoraan rinnastettavissa tieteellisiksi tutkimuksiksi."

Listaus oli rajattu Jyväskylän yliopistoon ja 2010-lukuun. Olin juuri kaivellut erääseen harjoitukseen varhaisia verkkosivuja ja muistelin nähneeni jo 1990-luvulla maininnan Jyväskylän opinnäytteistä verkossa. Juuri sitä sivua en onnistunut löytämään, mutta Agricola-sivuston 6.3.2000 tallennetussa versiossa lukee, että "Jyväskylän yliopiston kirjaston tutkielmapankissa on julkaistu useita kymmeniä historian pro gradu -töitä." ja Tutkielmapankin oman vanhan etusivun mukaan tallennus on alkanut vuoden 1997 alusta.

Ja silti opinnäytteiden verkkojulkaisu konseptina taitaa joidenkin mielestä olla vielä uutta ja erikoista.

4) Kyseisen verkkoarkistokaivelun yhteydessä löysin Jouko Vuoren viestin news-ryhmään sfnet.harrastus.sukututkimus 2.12.1995 :

"Siis onko minkään yo:n projekteissa laittaa kaikki kirkkojen kirjoissa olevat suvut ja haarat, sellaiseksi siistiksi sumuksi, jossa olisi kaikki suomalaiset mukana...eräänlainen hallittu suomalaisten tähtisumu, johon kukin uusi yksilö liitetään, ja näkee sitten mistä oma suku tulee..."

Tähtisumu on viehättävä kielikuva. Olemme yhä lähempänä toivottua lopputulosta, mutta yliopistoilla ei ole asian kanssa juuri mitään tekemistä. 

5) Se, mikä ei ole hienoa eikä viehättävää, on avata julkaisuarkistosta pdf ja huomata, että sen merkit ovat totaalisesti tai satunnaisesti sekaisin. Ei ihmiselle, mutta ohjelmille, joilla tekstistä voisi teoriassa tehdä hakuja.


Näin minulle on käynyt nyt kahden Heldaan talletetun väitöskirjan kanssa. On vaikea uskoa, että merkkejä olisi korruptoitu tarkoituksellisesti, sillä tämähän heikentää huomattavasti töiden löydettävyyttä. Luulin ensimmäistä ja vanhempaa yksittäistapaukseksi, mutta kun toinen oli uunituore (eli vielä puolustamaton) laitoin plattikselle palautetta. Mutta toistaiseksi en ole saanut mitään vastausta. Tällaisiäkin potentiaalisia ongelmia pitäisi pitää mielessä hakuja tehdessä. Se, että mitään ei löydy, ei tarkoita sitä, että mitään ei ole!

Ei kommentteja: