perjantai 10. huhtikuuta 2020

Vakka on suljettu!

Tutkijan kärsimysviikkoa vietetty. Toissapäivänä Kungliga Biblioteket ilmoitti neuvotelleensa huhtikuuksi vapaaseen käyttöön kaikki digitoitoimansa Ruotsin sanomalehdet. Sivusto meni tietenkin oitis jumiin. Oma tutkimuksenihan on siitnä kiinni, joten saatoin vain olla kiitollinen siitä, että olin viettänyt edellisen viikon kirjoittamalla puhtaaksi aineistoa. Ehkä saatuani sen tutkittua ruuhka on hiljentynyt sen verran, että edes suorat linkit aukeavat. Ja taivaan kiitos minulla on suorat linkit. (Jotka toimivat niin kauan kuin toimivat.)

Eilen eli kiirastorstain iltana olin jo suuntaamassa unten maille, kun Twitteriin vilaistessa huomasin Sami Suodenjoen 7 tuntia vanhentuneen twiitin "Mitä ihmettä @Kansallisarkist? Tutkijan tarve saada informaatiota verkossa on suurempi kuin koskaan, ja menitte sulkemaan sujuvan tiedonhaun kannalta välttämättömän Vakka-tietokannan. Kestämätön ratkaisu jättää asiakkaat huonosti toimivan Astian varaan." Oma reaktioni oli "WTF?" eikä se paljoa muuttunut tutustuttani tiedotteeseen.


Tottakai Vakka oli lähdössä, ja uusi upea tulevaisuus oli Astia2/AHAA. Pari vuotta sitten kokoamani historiikin mukaan tästä kerrottiin HAikissa jo vuonna 2015. Mutta koska nykyisessä Astiassa arkistojen rakenteista ei saa mitään tolkkua ja niiden olemattomatkin kuvaustekstit ovat olleet Vakassa, sen käyttö on ollut välttämätöntä, kuten Suodenjoki twiitissään totesi. Ja Raisa Maria Toivo kommentoi "Ei niin että Vakkakaan kovin täydellinen järjestelmä olisi, mutta tämä on kyllä kaikkien toimintaa entisestään hankaloittava ratkaisu!"

Tähän todellisuuteen tiedoteteksti ei ota mitään kantaa. "Vakasta luopumisella ei ole vaikutusta Kansallisarkiston tietopyyntöpalveluun. " Kiva. Monenkohan viikon odotuksen jälkeen sieltä saa arkistokaavion?

Perustelu ratkaisulle on täysin tekninen ja yhdistettynä aiempaan tiedotteeseen huoltokatkosta todennäköisesti jossain määrin kaunisteltua totuutta: "Tietokannan käytöstä luopuminen nopeuttaa Vakan metatietojen migraatiota eli siirtämistä uuteen AHAA-järjestelmään. Uudistetun Astia-verkkopalvelun käyttöönotto edellyttää migraation toteutumista."

Astian käyttöliittymäversioita kävin pari kertaa viime vuonna testaamassa ja kesän blogitekstiin olen tallentanut jonkun tekemän arvion uuden Astian tulosta ennen vuoden 2019 loppua. Suhtauduin silloin skeptisesti, joten suhtaudun skeptisesti myös tähän tiedotteen pätkään: "Astian käyttöönotto tapahtuu vuoden 2020 aikana. Tarkemmasta aikataulusta tullaan tiedottamaan myöhemmin." 

Valitettavasti suhtaudun skeptisesti myös tähän osaan: "Uudistuksen yhteydessä hakumahdollisuuksia laajennetaan ja käyttöliittymästä tehdään käytettävämpi ja saavutettavampi. Kuvankatselunäkymä uudistetaan ja uutena tapana selata kuvia tullaan tarjoamaan käyttöön aineiston esikatselukuvat. Uudistuksen myötä voidaan tarjota myös tekstintunnistukseen liittyviä palveluita käyttöliittymässä, joita aikaisemmin ei voitu tarjota."

Mutta olisihan se kiva joskus yllättyä. Siis positiivisesti.

Ei kommentteja: