torstai 3. syyskuuta 2020

Uudet blogit ja blogien kuvitus

Vuosikirjasta "The ravelings" (1916)
Jokos siitä on kymmenen vuotta, kun blogit julistettiin kuolleiksi? Eiköhän, mutta lisää tulee (ja menee). RSS-lukijani ilmainen kiintiö on täynnä ja pitäisi siivota julkaisunsa lopettaneita pois, että saisi uusia sisään. Tätä toimenpidettä odottamassa ovat m.m.

  • Tampereen seudun sukututkimusseuran blogi, jossa on ilmestynyt monipuolisia kirjoituksia muutaman kuukauden ajan.
  • Helsingin yliopistomuseon kuukauden esine, jossa päällimmäisenä tällä hetkellä opiskelijahaalarit
  • Gesta Hominum, jossa kirjoittaja väitöskirjatutkija Taneli Puputti keskittyy "julkaisemaan mielenkiintoisista historiallisista tapahtumista ja henkilöistä pääasiassa 1400-luvulta, mutta aiheet saattavat vaihdella myöhäisantiikista renessanssiin. Tarkoitus on tuoda esiin teemoja, jotka suomalaisessa historianopetuksessa jäävät usein aikarajauksen vuoksi vähemmälle huomiolle."
  • Karoliina Kouvolan Obskuriteettikabinetti
  • Ossi Tammiston Kirkkohistorian kahinaa, joka on aloittanut vahvasti ja tehnyt hyvää markkinointia.
Ja juuri eilen kuulin, että Jason Lavery aikoo kotisivunsa blogiosiossa kertoa kokemuksistaan Suomessa vuodesta 1982 sekä nykypäivän ja historian yhteyksistä.

Ja Kalmistopiiri löysi kotimaisia arkeologiaa käsitteleviä blogeja pitkän listan, josta olen vasta tarkastanut sen, että omani on joukon jatkona. Joten pitäisiköhän saada aikaiseksi kauan aiottu esihistoriajuttu? Mahdollisesti jo tällä viikolla? Ehkäpä huomenna?

Kun historiablogien kirjoitusinto on häipymässä, ovat kuvitusmahdollisuudet parhaimmillaan. Yhä useammin käännyn vanhan suosikkini Flickr Commonsin sijaan Finnaan, jossa jo ilahduttavan monella organisaatiolla on käytön salliva lisenssi. (Tilanne ei välttämättä jatku ikuisesti. Tuttavani joutui kirjaprojektin loppumetreillä huomaamaan, että ennen vapaasti käytettävät saksalaiset kuvat olivat yht'äkkiä saavuttamattomissa. Toinen tuttavani totesi tähän, ettei hän usko minkään verkkoaineiston pitkäaikaiseen ja vakaaseen saatavuuteen. Pakkohan tähän on olla samaa mieltä. Nautitaan niin kauan kuin voidaan.)

Finnassa on myös Kansallisgalleria, mutta käytän toisinaan omaa sivustoaan. Toimivampi kuin ruotsalaisten vastaava, mutta molemmilla on ongelmana kuvailutietojen puutteet. Kuvia Ruotsista haen nykyään useimmiten Alvinista. Ruotsin museokantojen kaivelusta on niin kauan aikaa, että tuskin muistan osoitteita... Kringla?

Kuvitus tänne löytyy monesti aiheen ohesta Kansalliskirjaston digitoinneista. Näissä pitäisi jaksaa pitää mielessä, että vuosisadan vaiheessa 1800/1900 kuvia piirtäneet ovat voineet elää niin kauan, että tekijänoikeutensa ovat edelleen voimassa. Valitettavasti signeerauksista ei aina saa selvää, joten laittomuuksia olen toisinaan tehnyt, joskus sen tiedostaen ja tunnustaenkin. (Sama tekijänoikeusongelma koskee tietenkin tekstejä, mutta ei mennä nyt siihen. *huolettomuutta tavoittelevaa viheltämistä*)

Toinen syntini on se, että vuosikausia käytin CC-lisenssoituja kuvia merkitsemättä lisenssiä vaaditulla tavalla. Paransin sentään vihdoin tapani.

Ja luulin, että perusasiat ovat useimmilla nykyään hallinnassa ja selkärangassakin. Sillä luontaisesta skeptisyydestäni ja kyynisyydestäni huolimatta olen syntyjäni sinisilmäinen. 

Viime viikonloppuna kiersi eteeni Mediayhteiskunnan blogikirjoitus, jonka luin loppuun ja hämmennykseni totesin, että otsikkokuvan lähteeksi oli ilmoitettu ilmoitettu intialaisen uutissivuston sivu. Sillä olikin sama kuva, mutta ei mitään tietoja sen tekijänoikeuksista tai käyttöluvista. Mahdollisesti kuva on vapaasti käytettävissä, sillä Googlen kuvahaku löytää sen muiltakin sivuilta. Joista avaamillani millään ei ollut merkitty kuvalähdettä.

Ennen tätä selvittelyä kysyin asiaa blogitekstin kirjoittajalta. Tämä vastasi "Joskus saatan ottaa kuvan käyttöön ilmoittamalla alkuperäisen webbiosoitteen ja informoimalla tekijänoikeuksien haltijaa – mikäli mahdollista. Huono tapa. Vaihdan kuvan, kun pääsen kunnollisen koneen ääreen. Kiitos kommentistasi." "Tämä on hämmentävää, ja hämmentävän yleistä." totesi tuttavani, kun jaoin kuvakaappauksen twiitistä. 

Yleisyys on totista, mutta tässä tapauksessa tekijänä oli, Wikipedian mukaan, "professori, joka on erikoistunut visuaalisen journalismin, valokuvan ja mediayhteiskunnan tutkimiseen". Olisin siis odottanut hieman enemmän. (Kuva on sittemmin muutettu. En ole lähtenyt kaivelemaan vanhojen postauksien mahdollisia vastineita.)

Ei kommentteja: