Ranskan kuningas Ludvig Filip lähetti vuonna 1838 pohjoiseen taiteilijoiden ja tutkijoiden ryhmän, joka aikanaan julkaisi moniosaisen raportin, josta Kansalliskirjastomme on digitoinut osat
Voyages de la Commission scientifique du Nord en Scandinavie, en Laponie, au Spitzberg et aux Feröe pendant les années 1838, 1839 et 1840 sur la corvette la Recherche, commandée par M. Fabvre
1, Aurores boréales
2, Géologie, minéralogie, métallurgie et chimie
3, Géologie, minéralogie et métallurgie
4, 1, Géographie physique, geographie botanique, botanique et physiologie
4, 2, Géographie physique, geographie botanique, botanique et physiologie
5, Histoire de la Scandinavie
6, Littérature scandinave
7, 1, Magnétisme terrestre
7, 2, Magnétisme terrestre
7, 3, Magnétisme terrestre
8, 1, Météorologie
8, 2, Météorologie
8, 3, Météorologie
9, 1, Relation du voyage
9, 2, Relation du voyage
Näistä viimeisen sivulta 355 selviää, että ryhmästä kolme miestä lähti vuoden 1839 lopulla Suomen läpi Venäjälle.
Trioa johti koko matkan johtaja Joseph Paul Gaimard, josta
suomenkielinen Wikipediakin osaa kertoa perusasiat. Oli m.m. kiertänyt maapallon kahdesti ennen tätä matkaa. Sebastien Charles Giraud oli erikoistunut muotokuvien ikuistamiseen. Hammerfestissa 28.8.1839 retkikuntaan liittynyt Barthélemy Lauvergne puolestaan maisemiin.
Valitettavasti yksikään heistä ei kirjoittanut edellä esitettyyn julkaisuun sopivaa kuvausta matkastaan, mutta onneksi siitä on edes kuvia, jotka painettiin erillisiin kirjoihin. Ne eivät ole mielestäni Suomessa olleet kulumiseen asti esillä, joten julkaisen ne tällä viikolla blogin sarjana ja virtuaalisena matkana Suomeen vuoden 1839 lopulla.
Trion matka alkoi suunnilleen Oulusta, jota julkaisuun pääsi edustamaan Gustava. Hihoistaan päätelleen ei ole kaupungin eikä seudun köyhin nuori nainen.
Ensimmäinen maisemakuva julkaisussa on Tulijoen kylästä 18.10.1839.
Museovirasto on tarkentanut Tulijoen paikkaa sanoilla Liedenpohja ja Virrat. Jos tämä pitää paikkansa, kuvat eivät ole kirjassa kronologisessa järjestyksessä, sillä seuraavana on Uusikaarlepyy, joka on tullut vastaan Oulusta rantatietä seuraten kauan ennen Liedenpohjaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti