Tämän viikon ohjelmana oli vuoden alussa ostettu Tukholman alennusristeily, jolle ei ollut mitään erityisempää kohdetta. Vaihtoehtoja kelatessani tuli mieleen valitukseni hää- ja hautajaispainatteiden saavutettavuudesta Ruotsinmaalla ja ajattelin, että ainakin voisin poiketa KB:hen ja tarkistaa pari nimeä kortistosta. Vaikka sitten tilata digikuvat kun ei samana päivänä tilausta kuitenkaan saisi.
Historiallisesti viikkoa ennen reissua sain aikaiseksi tarkistaa KB:n aukiloloaikoja, korttikataloogin nykyistä sijaintia ja sen semmoista. Yllätyksekseni ja ilokseni jossain välissä verkkoon onkin tuotu kuviksi digitoitu kortisto! Hämäävästi sivun yläreunassa on hakulaatikko, mutta siihen ei kannata koskea vaan avata alareunasta oikea "laatikko" Register över hyllade -otsikon alta.
Selailin esiin kortit yhden esi-isäni hautajaispainatteesta ja kolmesta käynnissä olevan Schildt/Hohenthal -hankkeen painateesta. Lähetin sitten tiedustelun sivustolla olevaan info-spostiin. Sain nopean ja ystävällisen vastauksen, että painatteet haettaisiin minulle esiin. Lisäksi neuvottiin täyttämään verkossa etukäteen kirjastokorttihakemus.
KB:ssä käynti alkoi sitten kirjastokortin noudolla. Kerrottuani mitä olin kortilla tullut tekemään sain hyvät ohjeen erikoislukusaliin menosta. Siellä piti ensin vartijalle esittää passi (tai muu henkkari) ja kirjoittaa päiväkirjaan tuloaikansa. Parin metrin päässä lasikuutiossa oli työntekijä, joka kirjastokorttia vastaan antoi niteiksi sidotut painatteet. Valokuvia saa ottaa vain omaan käyttöön, joten todennäköisesti tämän otoksen jakamisesta saan porttikiellon.
Kokemus oli huomattavasti helpompi kuin odotin. Painatteista ei irronnut mitään kovin ihmeellistä tietoa, mutta ne viehättävät jo pelkästään konkreettisina esineinä, joilla on kiistaton yhteys tutkittavien ihmisten elämään ja sen käännekohtiin.
P. S.Tietenkään en tehnyt asioita täydellisesti. Ruumissaarnojen olemassaolo jäi selvittämättä ja vasta tätä tekstiä kirjoittaessani tarkistin, että niitä on luetteloitu isompaan kokonaisuuteen Platen. Tässäkin on hämäävä hakulaatikko, mutta se ei toimi ruumissaarnojen kohteiden hakemiseen. Jotenkin onnistuin pääsemään kirjastoluokkaselailuun, jossa on omat osastonsa ruumissaarnoille.
En tosin löytänyt yhtään 1600-luvun tai 1700-luvun saarnaa. Olisi pitänyt kysyä paikan päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti