perjantai 13. lokakuuta 2017

Vieraan näkökulma

Olen ollut historiasta lapsesta asti kiinnostunut ja sain koulussa siitä hyviä numeroita. Mutta faktat eivät jääneet päähäni ennenkuin aloitin sukututkimuksen ja aloin tarkastella tapahtumia yksittäisen esivanhempani kannalta.

Koen tämän edelleen merkitykselliseksi, mutta tosiasia on, että tällä tavalla Suuri Pohjan sota on minulle hyökkäys Riikaan (Kristian Procopaeus), Pultava ja Bender (Caleb de Frumerie), Viipurin valtaus ja sotavankeus (Gabriel Sarén), pakolaisuus Ruotsissa (Gottlebenit, Flachseniukset, Petter Sund perheineen ja monet muut), Armfeltin tunturiretki (Johan Pihl), venäläisten hyökkäykset Ruotsin rannikolle (Petter Sund) sekä tietenkin kärsimys miehittäjävallan alla.

Valtapolitiikka ja sodassa tehdyt strategiset ratkaisut ovat jääneet täysin pimentoon. Siksi oli minulle hyödyllistä katsoa Extra Creditsin videosarja Great Northern War.
Ainakin nyt tiedän miten Kaarle XII päätyi Pultavaan. Sillä rehellisyyden nimessä en olisi sitä ennen näitä videoiden katsomista osannut selittää. Vaikka Caleb de Frumerien takia Peter Englundin Pultava-kirjaa olen tavannut melko tarkalleen kymmenen vuotta sitten.

Tietenkin olisi asiallisempaa/aikuisempaa lukea jollain tämän vuoden Tukholman reissulla ostamani Olle Larssonin kirja Stormaktens sista krig. Mutta olenko? En.

Ja minusta oli myös terveellistä nähdä sodan selostus täysin ulkopuolelta, ilman kansallisia painotuksia. Millä en tarkoita, että videoiden esitys olisi näkökulmaton. Jälkikäteen ajateltuna/muistettuna keskipisteessä on Ruotsin tekemät ratkaisut ja kokema häviö.

P. S. Aiemmista Extra Creditsin sarjoista rajojamme on sivunnut kertoessaan Katariina suuresta. Tykkään tuotantotyylistä ja siitä, että viimeisenä valhejaksossa (poikkeuksena Suuri Pohjan sota) käydään läpi vahingossa tehdyt virheet sekä tarkoitukselliset oikaisut yms. kerronnalliset ratkaisut.

Ei kommentteja: