Yllä olevassa kuvassa tiivistyy kaikenlainen 1700-luvulla tarpeelliseksi nähty oppi. Etualalla maantiede ja matematiikka, hyllyllä laskutaito, historia, laki ja raamattu. Kuva on vuonna 1758 julkaistusta aapisesta En ny A-B-C-Bok inrättad efter et riktigt stafnings- ok skrif-sätt samt efter nu brukelig svenska (1758). Päätellen otsikon kirjoitusasusta en lähtisi tästä opiskelemaan oikeinkirjoitusta. Painopaikkakin on kirjoitettu muotoon Stokkholm.
Mutta kirjasessa on muutakin mielenkiintoista. Aapisille tavanomaisen uskonnollisen aineiston sijaan on tähän sisällytetty sivukaupalla käyttäytymisohjeita lapsukaisille.
Ohjeistus alkaa aamusta. Heti kun on herätetty pitää nousta sängystä ja pedata se. Mieluiten pitäisi oppia heräämään oikeaan aikaan ilman apua. Pukeutuessa vauhdikkaasti, kunnolla ja kauniisti ei saa jutella sisarusten kanssa turhia vaan ajatella rakentavia ajatuksia.
Ilmeisesti pukeutuminen tapahtuu ennen peseytymistä. Kasvoja pestessä vettä ei saa roiskuttaa ympäri kamaria. Joka aamu suu on huuhdeltava puhtaalla vedellä ja hampaat harjattava joko sormella tai harjalla.
Aamiaisen saattoi syödä kotona tai vasta koululla, mutta ei kadulla. Kadulla syöminen kielletään erikseen myöhemmin, mistä voitaneen päätellä, että se oli tähän aikaan pahana tapana.
Ruokailuun pöydän ääressä on kymmeniä ohjeita (tarkemmin sanottuna 31). Käsivarsia ei saa laittaa pöydälle ja suu pitää syödessä pitää kiinni. Pitää syödä enemmän leipää kuin lihaa tai voita. Jos annoksesta sattuu löytymään hius, se piti huomaamattomasti siirtää lautasen reunalle. Tarjoiluvadille ei saa palauttaa sellaista, joka on jo ollut omalla lautasella.
Erilliset osiot on vielä käytökseen koulussa, kadulla, kirkossa ja yleisesti, niin että ohjeita kaikkiaan on sata. Lopussa toetaan, että kyseessä on käännös saksankielisestä Dr. Rambachin lastenkirjasta (Barnabok), mutta eiköhän vastaa ihanteita myös Ruotsin valtakunnassa. Kyseinen Johann Jakob Rambach oli saksalainen teologi ja professori, joka kuoli 1735, eli kehoitetut tavat olivat 1700-luvun alkupuolelta tai jopa 1600-luvun lopusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti