perjantai 14. lokakuuta 2016

Kuva-avauksia ja kuva-avauksia

14.9.2016 STT:n kautta jaetun tiedotteen alku kuului
Kansallisgalleria aloittaa tekijänoikeudellisen suoja-ajan ulkopuolella olevien teosten kuvaoikeuksien avaamisen. 14.9.2016 lähtien vapaasti jaettavat 48 taideteoskuvaa on otettu kokoelman vanhimmista teoksista, jotka ovat osa Sinebrychoffin taidemuseon vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelmaa. Kansallisgalleria luovuttaa teoskuvat vapaaseen yleiseen käyttöön Creative Commons -lisenssillä (CC0), jolloin ne ovat vapaasti hyödynnettävissä mihin tahansa, sisältäen yksityisen, opetuksellisen ja kaupallisen käytön.
Aiemmin oli annettu digitoituna käyttöön Europeanan projektissa 10 kuvaa ja nyt 48 kuvaa, joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisen kulttuuriperinnön kanssa.

Tällä viikolla tuli tietooni, että naapurimaamme Nationalmuseum on jakanut 3000 kuvaa Wikimediassa. Ei ainoastaan kansainvälisesti mielenkiintoisia kuten Lucas Cranachin muotokuvan Katarina von Borasta. Vaan myös Pehr Hilleströmin maalauksia, jotka ovat olleet monen historiakirjan kuvitusta ja kulttuurihistoriallisen tutkimuksen lähteitä. Kuten hetki vuodelta 1782.

Kiinnostavatko pelin kortit? Saatavilla tietenkin niin tarkka kuvatiedosto, että pääsemme tarkistamaan selin olevan rouvan käden.
Talonpoikaisemman elämän kuvitukseen käynee Albert Edelfeltin maalaus vuodelta 1889.
Helsingin paikallishistoriasta kiinnostuneille tai Viaporin rakentajien jälkeläisten käyttöön sopii Augustin Ehrensvärdin maalaus.
Ja paljon muuta mahtuu kolmeen tuhanteen kuvaan, jota on ilo vaikka pelkästään katsella. Kun tietää, että voi tarvittaessa myös käyttää.

Ei kommentteja: