Omaksi ilokseni dokumentoin miten elämäntapahistorioitsija löytää kirjaprojektiinsa leikattavaa ja liimattavaa.
Jossain vaiheessa olin tehnyt verkkohaun "128 skott" kun kerran kesämatkalla 1802 jatkuvasti ammuttiin 128 kunnialaukausta. Edelleenkään en ole löytänyt määräystä tms. jolla oikea luku oli joka paikassa tiedossa, mutta jos etsii, niin löytää jotakin.
Ja se jotakin oli Henrika Tandefeltin väitöskirja Gustaf III inför sina undersåtar : Konsten att härska och politikens kulturhistoria. Väärä kuningas, mutta näytti sisältävän kesäreissuun liittyviä asioita, joten laitoin linkin talteen.
Avasin eilen illalla. Heti sivulla 9 oli syytä riemastua, kun kuvattiin miten Turkuun oli kuninkaan vierailun aikana vuonna 1775 rynnännyt anomuksentekijöitä, jotka olivat työntäneet papereitaan vaununikkunoista ja niitä oli kertynyt koreittain. Mitään vastaavaa ei ole tiedossa vuodelta 1802, mutta olen tulevalla viikolla lähdössä Tukholmaan katsomaan mitä anomuksia talletettiin arkistoon.
Lisäksi Tandefelt kirjoitti kuninkaallisista armonosoituksista, joihin voitaneen laskea arvonimet, vaikken niitä ensimmäisessä läpiluvussa tekstissä huomannutkaan.
Kun olin jo tyytyväisenä sulkemassa tiedostoa huomasin pätkän, jossa viitattiin Ruotsissa ahkerasti luettuun hampurilaiseen sanomalehteen. Nimi ei kuullostanut tutulta eli en ollut sitä ulkomaisia sanomalehtiä haravoidessani kohdannut.
Täsmähaku nimellä tuotti saksalaisen Wikisivun, jolla on suorat linkit Googlen digitoimiin vuosikertoihin. Eli sinne ja sanahaulla 'Stockholm' käymään läpi Ruotsista lähetettyjä tietoja. Taivaan kiitos näissä on käytetty niin yksinkertaista kieltä, että lähes olemattomalla saksan osaamisellakin ymmärtää mistä on kyse. Varsinkin kun on nähnyt samat raportit nyt jo ainakin neljällä kielellä aina samanlaisina...
... paitsi, että tässä lehdessä oli nyt vihdoin se puuttuva palanen Elimäeltä Mikkeliin! Jess!
Kuva kirjasta The Boston Cooking School magazine of culinary science and domestic economics (1896)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti