Ja tästä heräsi tietenkin mieleen kysymys ruohonleikkurin saapumisesta Suomeen. Ensimmäinen sanomalehdistä löytämäni maininta Helsingfors Dagbladissa 29.7.1874 mainostaa patentoituja ruohonleikkuukoneita (Follows and Bate's patenterade Grässklippningsmaskiner). Viehättävän yksiselitteistä. Verkosta löytyy tietoa miesten yrityksestä Manchesterissä ja hyvä historiikki, joka tarjoaa patentointivuoden 1869 ja mallinnimen (Climax). Näillä hakemalla löytyy kokonainen sivu, jolta poimin tekijänoikeusvapaalta vaikuttavan kuvan.
Ruotsinkielinen Wikipedia toteaa, että ruohonleikkuria tarvittiin Englannissa harrastettujen urheilulajien kenttien ylläpitoon. Ja minä kun olin yhdistänyt nurmikon vain kartanokulttuuriin. Mutta kumpi toi nurmikon ylläpidon Suomeen? Ja milloin?
Urheilusta puheenollen
- Rossi, Ruusa: Sandvikens Fotbollsstadion, Vasa, Finland: Fotbollsstadion som ett stadsdelscentrum. Tillbyggnad av skyddad stadion från 1937.
- Palmroth, Henri: Urheilu- ja liikuntahistorian tutkimus Suomessa 1953-2013 aihepiirien ja arkistojen käytön näkökulmasta tarkasteltuna
- Kummu, Leena: Kummajaisesta huippu-urheiluksi : Suomen vammaisurheilun historia 1960-2005
- Tuomenlehto, Janne: Seuratoiminta, paikalliskilpailu ja menestykseen vaikuttaneet tekijät Kuopion edustusjalkapallossa ja – jääkiekossa vuosina 1969–1991
1 kommentti:
Tottahan toki pitää olla tähänkin elämänalueeseen liittyvä klubi. Kaikki mitä haluat tietää vanhoista leikkureista, ja vaikka et haluaisikaan, on täällä:
http://www.oldlawnmowerclub.co.uk/
Lähetä kommentti