lauantai 5. joulukuuta 2015

Projektin päivityksiä

Taaskaan en ole pitänyt kunnon työpäiväkirjaa, mutta FB-päivityksissäni on jälkiä kirjaprojektin edistymisestä ja aiheista, joista olisi blogikirjoituksiakin voinut kirjoittaa. Mutta kun yritän tehdä kirjaa. Jossa siis mukana kaikkea tätä ja paljon muutakin.

26.10. Alkavaan proggikseen pitäisi löytää (jos on) tutkimusta siitä, mitkä tekijät vaikuttivat 1800-luvun papin vakkaripaikan saantiin ja uran kulkuun muutenkin. Eka yleinen verkkohaku tuotti oman blogitekstini, jossa ei ollut kirjallisuusviitteitä, joten edelleenkin niitä kaipaan. Hint, hint...

31.10. Aamun kirjallisuuskaipaukset:
1) Holhouksen alaisuuteen tuomitseminen (1830-luku)
2) Tarkk'ampujapataljoona, erityisesti Puolassa 1855
Edelleen haussa myös 1800-luvun pappien urakehityksen taustoitus. N. ehdotti kysymistä Kaari Utriolta, mutta olen kirjoittanut hänestä ikäviä blogiini, joten ei oikein.

1.11. Parin tunnin ähellyksen jälkeen taustatietokaipuuta jälleen listattavaksi
- vakuutusten myynti 1870-luvun alussa
- saksalaiselta papistolta saatu apu Suomen maaseudulle 1860-luvun lopussa, välittäjänä pastori Schröder
- viinanpolton sääntely 1870-luvun alussa (tämä löytynee kirjallisuudesta helposti)

6.11. Aamun produktiivisuus loppui kun Historiallinen sanomalehtikirjasto jämähti. Kerran aiemmin sain sieltä ohjeen vaihtaa selainta (!) ongelmakuvien kanssa, mutta tähän antiikkiseen miniläppäriin en viitsisi laittaa mitään ekstraa. Jos joku viitsii testata niin yksi ongelmakuvista tämä. Aukeaako?

Ei auennut muillakaan. Laitoin palautetta ja sain vastauksen 9.11. "Yksi käytössämme ollut verkkokytkin rikkoutui, ja 1. varaosa ei toiminut odotetusti. Tällä hetkellä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelu toimii. Pyrimme vaihtamaan kytkimen uuteen, jottei yllätyskatkoja pääsisi tapahtumaan"

7.11. Näin sanottiin tervemenoa kirkkoherralle 1897.

16.11. Opittu tänään: Ratamestarin ja rataesimiehen arvojärjestys. Kannatti tarttua muuhunkin kuin matrikkeliin.

18.11. Hohenthalien järjestelmällinen haku sanomalehdistä on edennyt vuoden 1904 loppuun. Suuri houkutus lopettaa tähän vuoden 1910 sijaan. Sattuneesta syystä.

22.11. Päivän kysymys: Mistä sai nuorukainen Keski-Pohjanmaalla vuonna 1903 päähänsä kirjoittaa sadun, jossa Chigacosta sai ostaa pillereitä, joista syntyi korvattomia sikoja, kun ne heitti Atlantin jäälle. (Korvia sai ostaa erikseen.)

24.11. Aamun aluksi ajankohtaisesti postinkuljetuksen historiaa. Kun 1890-luvulla postia alettiin kantaa maaseudulle, kuljettajia ei palkattu Postihallituksen työntekijöiksi vaan heidän kansaan tehtiin erillinen välipuhe. Vähän niinkuin ulkoistettiin.

25.11. Päivän työllistäjä, jolla on Wikipedia-sivu vain venäjäksi. Vaikka Suomesta roudattiin tuonne kamaa vaikka millä mitalla. Mukana myös Edelfeltin "Kaarle-herttua herjaa" ja "Kuningatar Blanka".

26.11. Kerrankin keskiaikaiseksi kutsutaan oikeasti keskiaikaista. Meneekö teillä muilla muuten tuo sanomalehden numeroteksti yhtä näkymättömän väriseksi vai onko tämä henkilökohtainen ongelmani?

Koska kaveri kuittasi, että sama näkymättömyys hänelläkin, laitoin palautetta sivustolle ja sain vastauksen "hyvä huomio, näyttää olevan turhan tummalla värillä. Sama on näkyvissä myös firefoxissa. Lisään korjauslistaan. Nykyisen sprintin sisällöt on jo sovittu, mutta voisi olla sopiva seuraavaan."

28.11. Illan "ilona" tullipetossyyte vuodelta 1900, jossa syytetty tullinhoitaja vetoaa siihen, ettei Tullihallitus ole antanut hänelle tarpeeksi työntekijöitä. Valtionhallinnon resurssit, milloinkas niistä ei olisi ollut puutetta ja puhetta?

29.11. Oliko Suomen ensimmäinen "kesäyliopisto" joululomakurssi 1893-1894?

30.11. Lakkouutisia keväältä 1900. Latojat suunnittelivat lakkoaan strategisesti valtiopäivien ajalle. Ylioppilaat ilmoittautuivat ja kouluttautuivat rikkureiksi.

4.12. Kun lehdet olivat oikeasti puolueellisia, ei vastapuolen ehdokkaita kaupunginvaltuusmiehen vaaleissa edes mainittu. (Oulu 1881 & 1882)

Ei kommentteja: