torstai 6. elokuuta 2015

Merituulen tuomaa

Kuva tunnelmista laivan kannella on kirjasta America revisited ... Illustrated, etc (Digitointi British Library, jakelu Flickr Commons).

Jos moinen voimistelu ei kiinnosta niin virtuaalipurjehdukselle voi lähteä lukemalla Rauman merimieshuoneen arkiston laivapäiväkirjoja. Muiden merimieshuoneiden arkistoja ei vielä ole laajemmin digitalisoitu, Oulusta on tarjolla vain yksi laivapäiväkirja.

Rehellisyyden nimessä elävämmän kuvan tarjoaa Jari J. Tuomiston blogissaan referoima kirjoitus
Sananen vuoden 1882 merioloista – Kirje veikolleni.

John Nurmisen säätiöllä on käynnissä projekti Loki, jonka
tavoite on tuoda kulttuuriperintö ihmisten luo helpommin, useammin, rikkaammin sekä ilman aika- ja paikkasidonnaisuutta. Projektin tausta piilee säätiön tarkoituksessa: merihistorian ja merenkulun kulttuuriperinteen vaaliminen. Ja koska rajaus merelliseen kulttuuriperinteeseen koskettelee enemmän sisällön teemoja kuin muotoja, tähtää projekti lopulta kaiken suomalaisen kulttuuriperinnön näkyvyyden ja käytön tehostamiseen ja rikastamiseen.
Projektin etenemistä voi seurata sen blogista. Ei rss-syötettä, joten minulta seuraaminen tulee kyllä unohtumaan.

Ja niinpä Ylen uutisen kautta tuli tietooni Loki-palvelu, joka
on merellisen kulttuuriperinnön pilottipalvelu jonka ovat toteuttaneet yhteistyössä John Nurmisen Säätiö, Merikeskus Forum Marinum, Suomen merimuseo sekä Ålands Sjöfartsmuseum. Ensimmäisenä kesänään 2015 Loki esittelee merimuseot ja muut merelliset kohteet kaupungeissa Kotka, Maarianhamina ja Turku. 
Ylen uutisen mukaan
palvelun kävijöiden toivotaan julkaisevan omat muistonsa ja merihistorialliset tietonsa kustakin kohteesta. Palvelu on suunnattu käytettäväksi sekä museokäynnillä että paikasta ja ajasta riippumatta. Loki on rakennettu toimimaan myös mobiilissa.[...] Meriaiheisen pilottivaiheen jälkeen palveluun on tarkoitus ottaa mukaan koko kotimainen kulttuurikenttä.
Salakuljetus Suomeen on lähes aina hyödyntänyt merta. Turun yliopiston kansatieteen opiskelijat ovat valmistaneet salakuljetusta käsitelleen kurssinsa päättötyönä laajan verkkonäyttelyn aiheesta.

Loisto-sivustolla on tietoa Varsinais-Suomen saariston historiasta ja nykyisyydestä.

Family History Books (Family Search) kokoelmassa tuli vastaan Finlands skepps-kalender för år 1851, 1864 ja Finlands skeppskalender = Suomen Laiwakalenteri : 1882;

Sivustolla Väylien varsilta on esitelty Suomen historialliset merimerkit ja luotsipaikat. Helsingin yliopiston merihistorian sivulle on linkitetty myös MERIHISTORIAN SEMINAARITÖITÄ, TUTKIELMIA HYLYSTÄ Vrouw Maria 1771 ja TUTKIELMIA HYLYSTÄ Kronprins Gustav Adolf 1788.

Sotamuseo on jakanut verkossa näyttelyjulkaisun Sukellusveneet Suomessa

Ja opinnäytteitä

Ei kommentteja: