torstai 14. toukokuuta 2015

Eläinkeskeistä historiaa

1) Ilman tuttavan vinkkiä en olisi älynnyt varata kirjastosta Timo Vuorisalon kirjaa Kolme simpanssia Nummenmäellä. Turkulainen eläinkirja. Otsikko ei luvannut mitään historiallista, mutta siitä oli kyse: paikallishistoriaa eläinkeskeisesti.

Monet tutut eläimet kuten siili ja rusakko paljastuivat uusiksi tulokkaiksi ei ainoastaan Turun kaupungissa vaan muuallakin Suomessa. Yhdessä artikkelissa oli tietoja 1700-luvultakin, jolloin Kakolanmäeltä sai linnansaarnaaja Samuel Wacklin metsästettyä kettuja ja susia.

Kuva kirjasta "Mighty Mikko; a book of Finnish fairy tales and folk tales" (1922). Flickr Commons

2) Petri Pietiläisen kirja Koirien Suomi on tuoreempi ja paksumpi. Se antoi aivan uuden näkökulman historiaan ja minulle uutta tietoa. Pietiläinen oli käyttänyt ilahduttavan monipuolista lähteistöä.

3) Blogissa Zoo Utopias taiteilija Mia Mäkelä ja kuraattori Kristiina Ljokkoi ovat eläintarhojen tulevaisuutta etsimässä. Sisältää Ihmisen ja eläimen kohtaamisen kulttuurihistoriaa: Johdanto, Osa I Antiikki, Osa II Keskiaika, Osa III Renesanssista valistukseen, Osa IV 1800-luku

3) Taideprojekti Hevoslinja on myös pureutunut eläimen ja ihmisen suhteeseen.

4) Tanskalaisesta verkkovideosta saa käsitystä lehmien tunnelmista laitumelle päästessään.

5) Turun yliopiston yleisen historian ja kansatieteen oppiaineissa on käynnissä Suomen Akatemian Eläinten toimijuus yhteiskunnassa: näkökulmia Suomesta 1890–2040 – hanke.

6) Opinnäytteitä
7) Dokumentteja
8) Löytynyt pikku-uutinen kertoo myös palasen eläimen ja ihmisen yhteisestä historiasta. (Kaiku 14.12.1910, sama monessa muussakin)
.

Ei kommentteja: