Kyseessä oli pieni ja hauraan oloinen vihkonen. Alussa oli aukeamallinen perheen merkkipäiviä - kirjoittajan oma syntymä, avioliitto, lasten syntymät, vanhempien kuolemat.
Vaikka kannessa tosiaan on vuosiluku 1852 ja sama toistuu alkutekstissä, varsinainen sisältö alkaa vuodesta 1862:
W 1862 oli Kovasti satteinen suvi niin sillon sade nosti jokk sen nin palion vettä ettei ennä tynykaliioita [Myöhempinä vuosina mainittu Tynkallio] näkynyt oli nittut vetten alla heinä Kuun 16 päivänä oli korkenmallansa vesi / sillon tuli hilianen vuosi sillon menti heinä jälken jakon päävä se 28 päivä heinäkuuta osa ello ruvettin leikaman se 18 pä Elo kuuta ja kylvö tehtin vielä syskun allusa.Samat elementit toistuvat vuoteen 1873: joen korkeus ja maatalouden tärkeät työt. Sitten tulee muutama väliaukeama ja ilmeisesti jotain on hävinnyt, sillä kesken lausetta ollaankin vuonna 1871 järjestetyn lautan maksujen jaossa. Sen jälkeen on joen jäiden lähtöpäivät vuosilta 1867-1877 ja seuraavalla aukeamalla vuodesta 1852-1867 alkaen. Myöhemmillä sivuilla palataan vuosikatsauksiin, joista esimerkkiaukeama.
Yritin mahdollisimman huolellisesti ottaa kuvan joka aukeamasta. Otokseni ovat katsottavissa OneDrive-kansiossa niin kauan kuin sellainen pystyssä pysyy.
Kuka oli "juha mattin poika mikola", kuten hän itsensä ensimmäisellä sivulla esittelee? Mikola johti minut ensin harhaan, sillä kyseessä on Kokemäen Mattilan kylän Mäki-Hulttisena Iso-Iivarin luettelossa mainitun talon Johan Fredric Mattss (s. 15.1.1831 k. 24.12.1898). Rippikirjassa 1800-luvulla talo on tosiaan Mikola.
Henkilöhistoriantutkijalle on mielenkiintoista huomata parin päivän heitot Juhan muistiinpanojen päivämäärissä verrattuna kirkonkirjan tietoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti