keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Neljäkö vuodenaikaa?

Olin maanantaina pitkästä aikaa Anna Kuisminin salogissa. Aiheena oli, Silja Laineen alustuksella, vuodenaikojen kulttuurihistoria. Laine oli lähtenyt liikkeelle varhaisimmasta tunnetusta naisen päiväkirjasta Suomessa. Se on julkaistu nimellä Luotolaisnaisen päiväkirja 1859-1893 ja tullee kirjastosta aikanaan varatuksi.

Laineella oli monta mielenkiintoista tutkimuskysymystä mielessä. Minulle tuli mieleen kysyä (ääneenkin), että mistä lähtien meillä Suomessa on ollut neljä vuodenaikaa? Uskottavasti luonnon keskellä olleet ihmiset ovat havainnoineet vuoden syklisyyden, mutta mistä on peräisin jako neljään isompaan ajanjaksoon?

Jos etymologinen sanakirja olisi jo verkossa (ja sehän on tulossa? onhan?), voisi tarkistaa sanojen ikää ja merkityksiä sukukielissä. Vilaisin SKVR:ää, jossa ainakin kevät esiintyy luontevissa yhteyksissä varhaisimmissa kerätyissä runoissakin. Kysymys saa jäädä mietintämyssyyn.

Salongin aikana mieleeni tuli myös Suomen tiedeseuran 1860-luvulla julkaisemat ilmastohavainnot Suomesta. Niiden havaintoverkko oli melko harva ja harmikseni Satakunta ei ole edustettuna. En siis pääse koristelemaan sukutarinoitani tyylillä "Mari synnytti Matin, kun teeret olivat soitimella Kauvatsan metsissä". Mikä lienee tekstini laadulle vain hyväksi.

Keskustelussa säiden kirjaamista pidettiin 1800-luvun tieteellisyyden ilmentymänä, mutta minusta tuntui todennäköiseltä, että 1700-luvun hyödyn ajalla olisi ollut jotain vastaavaa. Muistiinpanoissani lähimmäksi pääsi Munsalan satokirjanpito vuosilta 1777-1794, joka kirkonkirjoista kopioituna julkaistiin Folkwännen-sanomalehdessä 26.11.1862. Jotain mainintoja vuodenaikojen ominaisuuksista siinä vilahtaa. Esimerkiksi vuonna 1785 "Våren var kall och torr."

Kevään merkkejä itselleni on isäni puutarhatöiden alku. Millä aasinsillalla mainittavissa vielä tuore julkaisu Museopuutarha: Perustaminen ja hoito, jonka voi ladata verkosta pdf:nä. Tiedotteen mukaan "sopii myös historiallisten puutarhojen uudistamista suunnitteleville ja kotipuutarhureille."

Kuvituksena Isaac Levitanin maalaus kevättulvasta vuodelta 1897. Wikipaintings.

Ei kommentteja: