"Kirja käsittelee Suomen kansan syntyä sekä Virtasten osuutta näihin tapahtumiin. Tutkielma ei suinkaan yritä olla täydellinen kuvaus kaikesta, vaan se on sitä."Kysessä on (vihdoinkin) huumorilla kirjoitettu katsaus Suomen historiaan alkulimasta sotien jälkeiseen aikaan. Ja vielä yksittäisen suomenkielisen suomalaisen näkökulmasta. Kuin minua varten kirjoitettu, paitsi että päähenkilö olisi kyllä saanut olla nainen.
Tutut historian tapahtumat muuttuvat Lipastin käsissä hieman ja Virtanen on joka paikassa (melkein) jättämässä nimensä historiaan. Kirjaa ei voi suositella tiukkapipoisille, itsellenikin tuotti vaikeuksia perunan ilmaantuminen tekstiin vuoden 1300 kohdalla, vieläpä viinaksi keitettynä. Liekö ollut tahallinen erehdys kirjailijalta?
Mukana on myös peilausta nykyaikaan ja taitavasti stereotypioita suomalaisista. Osana tätä (?) kirja jättää Virtasen rakkauden Korhoseen sivuosaan, Virtasen keskittyessä kaikkeen muuhun
Toisin kuin monta muuta kirjaa tänä vuonna, tämä tuli luettua kannesta kanteen samana päivänä kun sen kirjastosta kannoin. Minusta ei ole kirjabloggariksi, kun en osaa tätä enempää kirjaa kehua. Lukekaa itse!
2 kommenttia:
Hauska kuulla, että pidit kirjasta! Se perunajuttu meni itse asiassa niin, että alunperin tekstejä oli paljon enemmän ja niissä yhdessä mainittiin, kuinka Virtanen oli alun perin vienyt perunan Etelä-Amerikkaan, jossa siitä nopsaan tuli suosittu ruoka paikallisten keskuudessa. Saman tien peruna sitten jäi myös Suomeen, joskin ainoastaan herra piispan käyttöön, joka hänkin käytti sitä vain nestemäisessä muodossa...
Lopullisesta kirjasta tämä juttu jäi pois, enkä huomannut lisätä asiaa siihen kohtaan, jossa peruna ensimmäisen kerran mainitaan.
t. roope lipasti
PS. Toivottavasti virallinen historiankirjoitus nyt korjaa tämän peruna-asian kuntoon niin kuin se oikeasti meni!
Kiitos selvityksestä. Kiva kuulla, ettei perunoiden suhteen kyse ollut erehdyksestä.
Lähetä kommentti