Toukokuisella Tukholman matkallani olin onnessani kun sain ostettua Sveriges historia tv-sarjan kakkoskauden dvd-pakin. Kesäkuun loppuessa olin katsonut sen suunnilleen kahdesti läpi, enkä ollut enää yhtä iloinen.
Ykköskauden katselukokemuksen kuvasin tänne ja olen ohjelmiin myöhemminkin palannut. Minusta jaksoissa on tuore ote ja mukana "uusia" aiheita/näkökulmia Ruotsin keskiaikaan. Liekö selityksenä heikommat lähtötietoni? Sillä vuodesta 1520 aloittanut kakkoskausi tuntui huomattavasti konventionaalisemmalta. Jopa tylsältä.
Jakso Vasatiden (1520-1611) yritti kovasti tehdä Vasa-suvun kuninkaista mafiaperhettä. Kummisedän musiikki ei riittänyt vakuuttamaan, kun kaikki selostettu tuntui tutulta. Uutta oli maininta, että Kaarle IX oli innokas syyttämään siveellisyysrikoksista ja valtakaudellaan annettiin ennätysmäärä kuolemantuomioita. Dick Harrison 1500-luvun palkkasoturin asussa jäi myös mieleen.
Stormaktens upgång (1611-1660) esitti 30-vuotisen sodan leirielämän aurinkoisena päivänä ja taustalla soi kevyt pimputus. Kun sotilaat olivat kuvassa, oli musiikki juhlavaa. Ei sodassa ole mitään muuta pahaa kuin väennosto, jonka yhteydessä piipahdettiin tavallisen kansan pariin. Maahanmuutto oli jaksossa vahvasti esillä, en ole tiennyt, että Göteborg oli hollantilainen kaupunki.
Stormaktens fall (1660-1718) syyllistää aatelin, joka edellisessä jaksossa sai asemansa meriiteillään. Sukupolvi ehti vaihtua? Noitavainossa huomioni vei kevyen iloinen musiikki.
Loppupuolella Harrison summeerasi ajan sotilasdiktatuuriksi. Kaarle XII esiintyi aina univormussa, niin kuin oman aikammekin diktaattorit. Suuressa Pohjan sodassa kuoli 200 000 "ruotsalaista" ja sodan kuluessa taisteltiin Narvassa, Poltavassa ja Norjassa. Rokahtavalla musiikilla marssittiin hyökkäykseen Ruotsin rajojen ulkopuolelle. Viis puolustussodan epäonnistumisesta, Suomen alueen miehitystä ei mainittu ollenkaan!
Upplysningens tid (1718-1809) sentään kertoo, että Hattujen sodassa Suomi miehitettiin. Kustaa III:n sodan kohdalla taisi (?) tulla selväksi, että se taisteltiin Suomessa. Ja väleissä tiedettä, kuningashuonetta, kaakeliuuneja ja ruotsalaisten hoitamaa orjakauppaa. Lopuksi aurinkoisena päivänä kuvattu Suomen sodan taistelun elävöitys ja hups, Ruotsi menetti vähän aluettaan. Viaporin antautuminen ja sotajoukkojen heikko kunto selityksenä
P. S. Kyllä, katsoin myös kaksi viimeistä jaksoa, jotka kertoivat Bernadottelandiasta.
P. S. 2. Samalla kirjakauppakäynnillä lastenosastolta ostamani Hitler ja Stalin kirja on luettu ja hyväksi havaittu.
Kuvat: [Kustaa I] Recueil de portraits gravés au trait, Gallica ja Linnée / Ambroise Tardieu direxit, Gallica
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti