Kuuntelin yhteen syssyyn Ylen verkkosivuilta lataamani 5-osaisen sarjan Oravannahkoja ja obligaatioita: rahoitusmarkkinoiden historia (esittely, jaksot historiasarjojen joukossa). Oravannahkat vilahtivat ensimmäisessä osassa, mutta suurimman osaa aikaa oltiin 1900-luvulla ja yhden osan verran niin tuoreessa ajassa, että kaiken olisi pitänyt olla tuttua asiaa. Mutta vaikka 80-luvulla kuvittelin olevani taloudesta kiinnostunut, on nyt jälkikäteen selvää, etten tajunnut sen realiteeteista yhtään mitään. Jälkikäteen selostettuna kaikki tuntui selvältä, vaikka prosessit eivät yhdellä kerralla vielä muistiini tarttuneetkaan.
Onneksi ohjelma kestää toisen ja kolmannenkin kuuntelukerran. Se ei vaatinut kovin kummoisia lähtötietoja ja oli suomalaiseksi radiopuheeksi siedettävää kuunneltavaa. Haastateltiin useampia asiantuntijoita ja kaikki puhuivat kuin elävät ihmiset. Välillä paperi kahisi, mutta lopputulos ei kuulostanut ääneen luetulta.
Nykyhetken taloudesta olen yrittänyt pysyä kärryillä kuuntelemalla m.m. amerikkalaista Planet Money-ohjelmaa. Siinä kuvattiin Itävalta-Unkarin hajoamisesta syntynyttä valuutan hajoamista. David Cannadine puolestaan jutteli BBC:n A point of view lähetyksessä latinalaisesta rahaliitosta, jonka Kreikka mukaantullollaan tuhosi. Mutta missään en muista verratun euroa kultakantaan, vaikka suomalaista sarjaa kuunnellessa yhteneväisyydet tuntuivat ilmiselviltä. Kultakantaa ei muuten enää ole.
Sarjan viimeisen osan lähihistoriasta tuli mieleen Jason Laveryn Suomen historian luentosarjan finaali viime kesänä. Kuuntelimme mutsin kanssa suurella mielenkiinnolla selostusta ajasta, jonka olimme itse eläneet, pystymättä näkemään omaa napaa pidemmälle. Tuoreempi aikakin voi siis olla kiinnostavaa, joten olen vakaasti päättänyt kuunnella tänä vuonna Laveryn koko sarjan, joka painottuu 1800- ja 1900-lukuun. Perinteestä poiketen luennot ovat kesäkuun sijasta elokuussa. Maksamatta ja ilmoittautumatta voi tulla kuuntelemaan vaikka vain yhden ja suosittelen kokemusta lämpimästi.
P. S. Toinen 1900-luvun historiaa kertaava ohjelmasarja YLEn sivuilla esittelee puolueiden historiaa. Formaatiltaan ovat tylsähköjä haastatteluja, mutta asiallista sisältöä, joka oli ainakin minulle paljolti uutta (arkistoitu esittelysivu, jaksot).
P.S. 2 Kuva esittää vuonna 1931 keksittyä matkaradiota. Lähde: Nationaal Archief/Flickr.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti